Русия изигра много разочароващ мач на старта на световното първенство, но все пак имаше късмет да измъкне 1:1 срещу Южна Корея.

Двата тима предложиха една от най-скучните продукции от началото на първенството и за цяло първо полувреме не създадоха нито едно опасно положение.

След почивката Корея се активизира леко, но стигна единствено до няколко удара от дистанция. На три пъти обаче вратарят на Русия Игор Акинфеев се намесваше неубедително без да успее да улови топката. Така в четвъртия случай той я изпусна в собствената си мрежа след удар на влезлият като резерва Ли Кеун-Хо.

Тимът на Фабио Капело обаче успя да реагира бързо и на свой ред отбелязаха благодарение на две резерви. Удар на Алан Дзагоев не бе уловен от вратаря и след като защитник изчисти топката в тялото на Ешченко, тя попадна в Кержаков и той отблизо вкара в мрежата.

До края обаче нямаше повече голови положения и така двата тима започнаха участието си на Мондиала с по една точка. Следващият мач на Русия е срещу Белгия, а Южна Корея се изправя срещу Алжир.


 

И двата тима започнаха мача с много разпокъсана игра и дори не приближаваха наказателното поле на съперника. За Корея най-активен бе нападателят на Байер Леверкузен Сон, който имаше възможност да стреля от границата на наказателното поле, но прати топката над вратата.

Русия пробваше единствено центрирания в наказателното поле, които не създаваха абсолютно никакво притеснение на корейската защита.

В 30-та минута силен удар на Коо рикошира в защитник на Русия и излъга Акинфеев, но за щастие на вратаря топката се търкули на сантиметри от гредата. За цялото първо полувреме Русия отправи един единствен точен удар, дело на Игнашевич, но в него нямаше никаква опасност.

В самото начало на второто полувреме Васили Березутски нанесе нелош удар с глава след корнер, но след това Русия продължи да играе още по-лошо, отколкото през първото полувреме.

Така Корея се активизира и имаше леко преимущество. В техните атаки обаче също нямаше особена идея и преобладаваха удари от дистанция. При тях обаче на три пъти Игор Акинфеев не успя да улови наглед неособено сложни топки. При първата ситуация така или иначе това нямаше значение, но след това на два пъти вратарят имаше късмет малко да не достигне на играч на Корея да направи добавка.

Така се стигна до 68-та минута, когато при поредният удар от дистанция Акинфеев изпусна топката в собствената си мрежа. Влезлият като резерва Ли стреля силно от дистанция, но право към Акинфеев. Той вдигна ръце да улови топката, но тя мина между ръцете му и влезе в мрежата.

Фабио Капело реагира с двойна смяна и именно появилите се на терена футболисти донесоха изравнителния гол за Русия. Силен удар на Алан Дзагоев бе спасен с една ръка от вратаря на Корея, но след това защитник не успя да изчисти топката и уцели Йешченко в тялото. Рикоширалата топка попадна в Кержаков, който отблизо я вкара в мрежата.

До края на мача Русия се активизира съвсем леко, но стигна единствено до един удар от дистанция на Дзагоев, който мина покрай вратата.

 

Русия - Южна Корея 1:1

0:1 Ли 68
1:1 Кержаков 74

Русия: Акинфеев, Игнашевич, Васили Березутски, Йешченко, Комбаров, Глушаков (72 Денисов), Шатов (59 Дзагоев), Файзулин, Кокорин, Жирков (71 Кержаков), Самедов

Южна Корея: Сун-Рион Юнг, Сук-Йон Юн, Ким Йон-Гвон, Йон Ли, Хонг (73 Хван), Хан, Ки, Чун-Йон Ли, Сон (84 Ким Бо-Киун), Парк (56 Ли Кеун-Хо), Коо