Днес от 17:15 часа ще станем свидетели на първата през този сезон битка между главните претенденти за титлата в България – Лудогорец и ЦСКА. Тя идва чак в 16-ия кръг, тъй като двубоят от 4-ия бе отложен заради европейските ангажименти на двата тима. 

Целта бе изпълнена и те достигнаха груповите фази съответно на Лига Европа и Лигата на конференциите. Там обаче са едни от най-слабо представящите се отбори с по едва 1 точка преди последните мачове. Без шансове за пролетно участие на международната сцена и след няколко много неубедителни представяния у нас, все пак зелени и червени влизат в дербито от познатите позиции – първо и второ място. Разградчани са лидери с 33 точки, докато армейците имат 29, но и мач по-малко от прекия си конкурент.

За десета от общо 11-те кампании на Лудогорец в елита дербито между двата отбора ще има важна роля в борбата за шампионската титла. В 30-те мача за първенство досега червените са спечелили само два пъти и са загубили в цели 14 случая, което обяснява и тоталната хегемония на разградчани в последното десетилетие. 

В някои сезони армейците оставаха в борбата за титлата до самия край. Така беше и в първата кампания на орлите в елита, когато двата тима се изправиха един срещу друг в последния кръг в пряка битка за първото място. Победата с 1:0 подпечата първата в историята шампионска титла за орлите. През сезон 2018/19 пък пропусната дузпа на Али Соу на „Армията“ в 33-ия кръг доведе до нулево равенство, което впоследствие се оказа достатъчно на орлите да стигнат до златните медали, припомня "Тема спорт".

В други случаи пък червените губеха надежди за първото място преди зимната пауза, след като Лудогорец им дръпваше с двуцифрен точков актив още през есента. За това спомогнаха и преките сблъсъци и особено тези в Разград. Орлите са спечелили 5 от общо 7-те шампионатни двубоя, които се са изиграли на „Хювефарма Арена“ преди дългото прекъсване в първенството. Веднъж двата тима са завършили наравно, а армейците могат да се похвалят само с един успех – на 5 ноември 2017 година – 2:1, постигнат след обрат. Именно тази победа гарантира интригуващата пролет, в която червените бяха в борбата за титлата до края на април. Тогава отново гостуваха в Разград и загубиха с 2:3.

Днес Лудогорец ще опита да постигне шестата си есенна шампионатна победа срещу армейците и по този начин да направи голяма крачка към 11-тата си поредна титла. ЦСКА от своя страна има шанс да съкрати изоставането си до само една точка. С оглед мача по-малко, с който разполагат в ръкава си и предстоящото домакинство на същия съперник на „Армията“ след 3 седмици, червените имат всички шансове да направят пролетта в българския шампионат много интересна.

До 20 декември, когато ЦСКА и Лудогорец слагат край на футболната 2021 година у нас в Борисовата градина двата тима ще изиграят съответно 6 и 5 мача във всички турнири в сгъстен цикъл от двубои през три дни. Днешната среща в Разград е от ключово значение както за завършека на календарната година за червени и зелени, така и за развитието на целия им сезон.