Лудогорец за класира за плейофите на Лига Европа, след като размаза в Разград Астана с 5:1. Българският първенец беше загубил в Казахстан с 1:2 и изпитваше трудности през първото полувреме, но след почивката не остави никакви шансове на съперника си.

Бърнард Текпетей (25, 50), Якуб Пьотровски (47, 56) и Кирил Десподов (68) вкараха головете за “орлите”, докато за гостите Дембо Дарбо беше изравнил резултата в 29-та минута.

Така следващата седмица Лудогорец ще приеме в Разград нидерландския гранд Аякс в сблъсък за класиране в груповата фаза във втория по популярност турнир в Европа. При всички положения “орлите” ще продължат да играят в евротурнирите, защото ако бъдат отстранени от Аякс, ще продължат участието си директно в групите на Лига на конференциите.

Лудогорец започна много силно срещата и още в началните минути Текпетей и Десподов изпуснаха по една страхотна възможност. Така се стигна до 25-та минута, когато Текпетей проби по дясното крило навътре към наказателното поле и с мощен удар с левия си крак в близкия ъгъл направи 1:0.

Гостите обаче изравниха много бързо. Само четири минути по-късно защитата на Лудогорец увисна при центриране от лявото крило и Дембо Дарбо реализира с глава.

До края на първата част Лудогорец водеше играта, но така и не се възползва от създадените положения. За сметка на това през второто полувреме шампионът на България скри топката на Астана.

Само две минути след подновяването на играта Якуб Пьотровски стреля с хирургична точност от повече от 25 метра и не остави шансове на Чондрич - 2:1. Само три минути по-късно Текпетен вкара трети гол. Ганаецът проби по лявото крило, влезе в наказателното поле и с мощен удар по диагонала направи 3:1.

Лудогорец обаче не мислеше да спира и в 56-та минута вкара четвърти гол. След центриране от ъглов удар Ноа Сонко-Сундберг удари греда след удар с глава. Близо до голлинията обаче Пьотровски действа най-съобразително и чукна топката в мрежата за 4:1.

Малко след това Текпетей изведе сам срещу Чондрич нападателя на домакините Руан, чийто удар по диагонала бе спасен. Бразилецът обаче бе в основата на петия гол. В 68-та минута Руан изведе с прекрасен пас зад защитата на гостите Кирил Десподов, който с прецизен удар с левия си крак вкара за 5:1.

В 76-та минута нещата за Лудогорец станаха още по-лесни, след като Йованчич получи втори жълт картон и напусна терена. С човек повече възпитаниците на Ивайло Петев контролираха нещата на терена и само късметът ги лиши от шести гол в мача. Дори и така обаче Лудогорец постигна разгромна победа и за пореден сезон ще играе в груповата фаза на европейски клубен турнир.

Лудогорец - Астана 5:1
1:0 Бърнард Текпетей 25’
1:1 Дембо Дарбо 29’
2:1 Якуб Пьотровски 47’
3:1 Бърнард Текпетей 50'
4:1 Якуб Пьотровски 56’
5:1 Кирил Десподов 68'

Лудогорец: Слуга, Хайстер, Вердон (46 - Пластун), Сонко-Сундберг, Фон Витри, Йорданов, Пьотровски, Гонсалвеш (70 - Нареси), Текпетей (77 - Видал), Десподов (78 - Делев), Руан (81 - Тисера)

Астана: Чондрич, Марочкин, Томашевич, Йованчич, Ховханисян, Ебонг (62 - Куат), Лончар (62 - Досмагамбетов), Вороговский, Аимбетов (52 - Томасов), Дарбо (80 - Байсебеков), Урега (81 - Габишев)