Всеки има тайни за криене! И без значение дали са по-малки или по-големи, с течение на времето всичко се разчува. Точно такъв е случаят с героя на Португалия от Евро 2016 - Едерзито Антонио Маседо Лопеш, по-познат само като Едер.

Нападателят на Лил гостува в студиото на водещата Кристина Ферейра по TVI и разказа досега умело скрити подробности от личния си живот. Най-голямата от които е, че баща му лежи в английски затвор за убийството на мащехата му.

"Баща ми е в затвора, откакто бях 12-годишен - подчерта Едер, цитиран от "7 дни спорт" - Мащехата ми умря и той беше обвинен в убийството й. Мисля, че присъдата му е 16-годишна! След като започнах да играя на по-високо ниво и да изкарвам пари, всяка ваканция ходя до Англия, за да го виждам..." 

Едер даже не назова баща си по име и предпочете тактично да не казва какво точно се е случило, но "Сън" веднага се разрови и стигна до повече от скандални факти. В края на април 2002 г. Филомено Антонио Лопеш, който тогава е 37-годишен и живее в Норич, взима от работа жена си с колата, удушава я и я захвърля в близка река. През октомври 2003 г., въпреки че отрича всичко, Филомено е признат за виновен и отнася доживотна присъда за убийство от която трябва да излежи минимум 16 г. "Планирано, брутално убийство на невинна жена", заключава тогава съдията.

Тогава вече е ясно, че Едер-старши е пристигнал в Англия, разказвайки съшита с бели конци история за миналото си на новата си съпруга. Разказвал, че е жертва на войните в Африка. "Случайно" забравя да й спомене, че в Португалия е търсен за няколко въоръжени грабежа и властите там са му били вдигнали мерника. 

Според "Сън", когато 3-годишният Едер пристига в Португалия с майка си от бившата португалска колония Гвинея-Бисау, баща му вече е живеел там. Двамата даже заживяват заедно, но вече 8-годишен поради липса на средства да бъде гледан в домашни условия Едер е пратен в интернат. 

"Там бях тъжен, не ми харесваше, чувствах се изоставен - спомня си нападателят. - Но пък точно това подпомогна футболната ми кариера, в интерната станах мъж!"