Левски търпи провал след провал и е на пето място в класирането, като е напълно възможно и да не се класира за Лигата на конференциите.

"Тема Спорт" потърси бившия емблематичен халф, а след това и треньор на сините Емил Велев, за да коментира играта на тима при последните издънки срещу ЦСКА и водещите отбори. Както обикновено, той отговори по своя колоритен начин.

Г-н Велев, Левски загуби с 1:3 от ЦСКА, но защо в пореден двубой изглеждаше безпомощно срещу отбор от челото на класирането?

Защото ЦСКА първо имаше по-голямо желание за победа. Отделно от това – отново странните решения на треньора на Левски. Например – да не използва Патрик-Габриел Галчев, а да прибегне до някакви тактически прийоми. Те навредиха на Левски. Не знам – може би това нещо го тренират. Нормално е тактиката да мине през някакъв тренировъчен процес, но… Положенията, които сините имаха, не успяха да ги оползотворят и логично се стигна до тази загуба.

В защита отборът бе много разпилян.

Да. Видяхме, че имаше смени по нея още на почивката. Аз например бих пуснал в центъра на отбраната Келиан ван дер Каап с Хосе Кордоба. А бекове да бъдат хора, които играят на тази позиция – Галчев и Цунами. Като цяло много грешки се събраха на Левски в тези две дербита с ЦСКА, които на всичкото отгоре бяха много близо във времето. Мислех, че сините ще изглеждат по-добре, но явно съм бъркал. При това ЦСКА не предложи нещо специално и те правеха много грешки. Може би нещата в Левски са продиктувани от напрежението, което съществува, особено след последните мачове, защото тимът се бори за… участие в Европа, което минава през спечелването на четвърто място, което евентуално праща на бараж срещу седмия в подреждането. Левски винаги трябва да е в Европа – това е.

Преди години, когато отборът отново е бил в криза, описахте играта в защита по следния начин: „Ситуацията е – музиката спря, а ние още танцуваме“. Сега как бихте я оценили?

Не. Засега още не е такава… Отборът има шанс да се класира на четвърто място, защото третото вече е мираж, за него няма как да стане. Наред с това Левски отпадна за купата, но пък мисля, че играе по-добре от Локомотив Пловдив. Крумовград повече няма какво да търси – максимумът му е шестата позиция.

Кое трябва да подобри Левски, за да започне да печели?

Задължително е да се промени играта във фаза защита. Защото досега все вратарите се изкарваха виновни, но не са само те. Първо – Фабио Лима, който подаде на Кареасо за третия гол вместо на Андреев. Като играе организиран футбол, той трябва да е наясно, че топката не се връща директно към вратата, а настрани – вляво или дясно. А той директно! Наред с това пасът му излезе доста нескопосан и ЦСКА отбеляза – беше ясно, още като се видя какво ще прави. Този бразилец явно няма елементарни познания. За другия гол – той трябваше да следва защитника на ЦСКА (б.а. – Сейни Сенянг), да играе докрай. А вместо това вдига ръка за засада и противникът вкарва гол. Това какво е? Това го няма никъде дори в детските отбори. При това не говорим за някакво игрово надмощие от ЦСКА, а за елементарни грешки във фаза защита. От елементарни нагоре. И това да се случи във второ поредно дерби! В предното слагаш вратар, който не е играл никога (б.а. – има предвид направилия дебют в професионалния футбол Иван Андонов)! Онзи ден му вкараха 5 гола на „Герена“ на вратата на втория отбор – 0:5 от Вихрен. И ти си го пуснал да е титуляр в толкова важен мач срещу ЦСКА?! А ако Левски бе победил в онова дерби, можеше да има претенции да се бори за медал. Но ти пак правиш някакви необмислени стартови състави и разни неща. Тук аз не критикувам директно треньора. Да, това са си негови идеи. Той познава играчите отблизо, всеки ден ги готви. Ако съм там и видя целия тренировъчен процес, ще кажа, че основната грешка е в него. Но тук тя е комплексна.

Доста от камъните обаче са в неговата градина, а Николай Костов каза, че поема отговорност. Трябва ли да има треньорска смяна?

Казвам, че нещата са поправими. Но всеки мач, който минава и не печелиш, те отдалечава от целта, която си си поставил. Спомняме си, че преди една година се обяви гоненето на шампионска титла, купа… Това всичко замина в небитието, а сега остана последната цел, която е спасителна. Задачи, които не се изпълняват и се стига до това да се търси конкретна отговорност от дадените хора. И то няма нищо случайно, че първият човек, който гори, е треньорът. Те няма да изгонят 12-13 играчи. Един е треньорът и ще бъде сменен примерно…

Казахте, че не могат да бъдат изгонени 12-13 футболисти. Мажоритарният собственик Наско Сираков обяви, че през лятото ще бъдат взети поне петима нови. Според вас колко и на кои постове са му нужни на Левски?

Трябват на всички позиции. Как толкова години не намерихме добри централни защитници?! Това се учудвам. Ето, Крумовград има добри играчи на тези постове, да не изброявам други отбори. Въпросът при Левски, както се вижда, е, че ротацията в защита не е здравословна. Ротацията на вратарския пост – също. Ясно е, че е нужно да се вземат още играчи. Като се започне от централен нападател и сериозни крила. Защото няма какво да си говорим, Левски е свикнал да играе с крила и таран. Трябва да се вземе и креативен халф, който да може да прави атаките. В момента сините имат Ел Джемили. Има някакви качества, но той си играе сам за себе си.

Има го точно това нещо.

Явно не влиза в никакви тактически смени. Виждаме го навсякъде по терена. Лъже един, двама, трети, четвърти и така, докато му я вземат. Не знам какво върши. Разпилян играч!

Казахте крила – през зимата бяха взети на тези постове бразилците Фабио Лима и Евертон Бала. За първия казахте, но как виждате втория?

От Евертон още не можем да видим нещо, той по-малко играе. Но не е от нивото на Велтон, който можеше да излъже един, втори, да нахлуе на скорост, да застраши противника. Да, той не беше голаджия, но правеше много ситуации за попадение.

И караше противниците да се съобразяват, да отделят допълнителен ресурс при опазването му. А в момента не виждаме от Левски да надиграе някого по фланговете…

Точно така е. Видяхме, че в последното дерби се наложиха такива корекции. С влизането на Патрик-Габриел Галчев се промени цялата система на игра и много по-добре заработиха фланговете. Особено десният. От там дойдоха ситуации за гол. Да, вярно е, че резултатът вече беше 3:0 за ЦСКА. Такъв пасив се наваксва много трудно. Но ако Левски бе отбелязал още един гол, можеше да стане по-различно. Като заработи дясната зона, станаха много хубави неща. Фадига вкара от там, Галчев създаде чисто положение. Отборът изглеждаше по друг начин, бе много по-опасен. Левски трябва да го е много яд, че падна от отбор, който с 2 атаки му вкара 3 гола. При това се случва за втори път. И в предишното дерби ЦСКА не бе по-добър, но си би, защото си вкарва головете, а сините нямаха отговор.

Пожела си да няма друг юбилей без титла

15 години – толкова ще се навършат следващия месец от последната титла на Левски. Тя бе спечелена под ръководството именно на Емил Велев. „На „Герена“ трябва да си научат урока, за да започнат да печелят сериозните двубои. За да не се стигне до по-сериозен юбилей за шампионска титла. Защото минаха 15 години. Ако дойде и 20-ата, пак ще е юбилей, нали? На 110-ата годишнина на клуба ще се наложи да пишем успех четвърто място, представяте ли си? Тъжно е… Но подчертавам, че на Ники Костов трябва да му се даде още една година шанс. Може би играчите все още недостатъчно го разбират. И трябва още един период от време, за да покаже какво иска от футболистите. И след това те да го покажат на терена. И с взимането на по-качествени изпълнители вече Левски наистина да се бори за шампионска титла и за това, което е орисан“, заяви Велев.

Янаки Димитров, "Тема Спорт"