Селекционерът на руския отбор по хокей на лед Олег Знарок ще продължи да води тима и на Световното първенство в Дания, което ще се проведе от 4-и до 20-и май. Първоначално не се знаеше дали той няма да напусне поста веднага, но след среща с началника на отбора и първи вицепрезидент на Федерацията по хокей на лед на Русия Роман Ротенберг е решил да остане до юни.

"Знарок свърши огромна по обем работа. Той ще води отбора на Световното първенство. Продължаваме да работим в същия екип, заяви Ротенберг". А самият Знарок заяви, че този финал срещу Германия за него е най-важният мач в живота. След титлата, на пресконференцията на Знарок стана ясно, че Иля Ковалчук е избран за играч номер 1 на турнира.

"С този златен медал мисля, че отговорих на вашите въпроси, уважаеми журналисти. Този мач за мене беше най-важният в моя живот. Трудно е да кажа какво чувствах две минути преди края. Но трябваше да вземем правилното решение за части от секундата. За мое щастие, това което взех като решение, се случи, разказа още мустакатият специалист.

Знарок обаче шокира всички, тъй като по време на целия мач днес лицето му не издаде никакви емоции. "Спокойствието ми си беше маска. Много се нервирах, но се постарах играчите да не го видят, да не го усетят, заяви още треньорът на шампионите. За последно Русия е печелила златните олимпийски медали на Олимпийски хокеен турнир през 1992-а година.

Знарок разказа как след мача веднага на пейката е получил позвъняване от президента на Руската федерация Владимир Путин, а също така и Дмитрий Медведев, както и президентът на Олимпийския комитет на страната Александър Жуков. "След мача директно на резервната скамейка ми звънна Владимир Владимирович, а след него Медведев и Жуков. Беше много приятно, че ме поздравиха. Служа на Русия, им отговорих, разказва треньорът с патос и апломб в гласа..

"Нямаше смисъл да говоря преди турнира, че ние сме фаворити. Много отбори бяха достатъчно добри, за да спечелят. Освен това, липсата на играчите от НХЛ направи същите тези отбори и не особено познати на другите.