Двадесет и вторите олимпийски игри се провеждат от 7 до 23 февруари 2014 г. в Сочи, както и в Красная поляна, Краснодарски край, Русия.

Сочи е избран за домакин на игрите на 4 юли 2007 г. по време на 119-тата сесия на Международния олимпийски комитет в град Гватемала, Гватемала. За първи път Русия е домакин на зимна олимпиада. СССР е домакин на Летните олимпийски игри през 1980 г., проведени в Москва, Руска СФСР. Олимпиадата в Сочи е първата олимпиада в Русия след разпадането на СССР.

Олимпийският огън е запален на 29 септември 2013 г. в Олимпия, Гърция, а на 7 октомври от Москва започва щафетата с него, която посещава всичките 83 региона на Руската федерация и изминава 65 000 km, преди да финишира на 5 февруари 2014 г. в Сочи. Огънят достига Северния полюс, връх Елбрус, бива спуснат в езерото Байкал и бива изпратен в космоса.

7 страни правят своя дебют на зимни олимпийски игри: Доминика, Източен Тимор, Малта, Парагвай, Того, Тонга и Зимбабве.

Общо седем града се кандидатират за домакини на игрите: Сочи, Залцбург, Пьончанг, София, Хака, Алмати и Боржоми. На 22 юни 2006 г. президентът на МОК Жак Рох обявява имената на трите града-кандидати, допуснати до следващия кръг на избора – Сочи, Залцбург и Пьoнгчанг. 

На сесията в Гватемала през 2007 г. при гласуването, в което вземат участие 97 представители на страните от МОК, след първия тур отпада австрийският град Залцбург. След втория тур побеждава кандидатурата на Сочи, печелейки срещу Пьoнгчанг с 4 гласа (51 срещу 47).

Олимпийският факел влиза в стадиона, носен от Мария Шарапова. Щафетата на стадиона включва Алина Кабаева, Елена Исинбаева и Александър Карелин. Олимпийският огън е запален от фигуристката Ирина Роднина и хокейния вратар Владислав Третяк. 

По време на церемонията едно от петте, които трябва да прелетят над стадиона, а след това да се отворят и да оформят петте олимпийски кръга, не се отваря. Олимпийските игри са официално открити от президента на Русия, Владимир Путин.

В програмата на зимните олимпийски игри влизат 12 нови дисциплини — ски скокове за жени, халф-пайп свободен стил за мъже и за жени, смесена щафета по биатлон, отборна надпревара по спортни шейни, отборна надпревара по фигурно пързаляне, слоупстайл свободен стил за мъже и за жени, сноуборд слоупстайл за мъже и за жени и сноуборд паралелен слалом за мъже и за жени. По този начин броят на дисциплините достига 98 в 7 вида спорт (15 дисциплини).

Спортовете са под егидата на седем федерации. Това са федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, кърлинг, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

На Олимпиадата участват 18 български състезатели в шест спорта. Знаменосец на българската група спортисти на церемонията по откриването на игрите е Мария Киркова. 

Първият спортист уличен в употреба на допинг е германската биатлонистка Ефи Захенбахер-Щеле. Вследствие на това резултатът ѝ от масовия старт на 12,5 km и резултатът на германската смесена щафета са заличени. Украинската ски бегачка Марина Лисогор, италианският бобслеист Уилям Фурлани и латвийският хокеист Виталийс Павловс също са дисквалифицирани и отстранени от игрите.