Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Празниците завършват така, както и започнаха – с мачове от английската Висша лига. Първото голямо дерби за новата 2020 година не само на Острова, но и в Европа, е между Арсенал и Манчестър Юнайтед, които ще се изправят един срещу друг на "Емиратс".

В началото на века това беше сблъсък за титлата, но сега ситуацията е доста по-различна и двата колоса се целят в Топ 4. Новият мениджър на "топчиите" Микел Артета още търси първата си победа след равен (1:1 с Борнемут) и загуба в първото си дерби (1:2 от Челси). Задачата му обаче е доста сложна, защото през този сезон "червените дяволи" са безкомпромисни в големите мачове.

Вижте класирането във Висшата лига

Те разбиха с 4:0 Челси на "Олд Трафорд", наложиха се с 2:1 над Манчестър Сити на "Етихад", биха и Тотнъм у дома (2:1), а единствено Ливърпул (1:1) се отърва от поражение с гол в заключителната част на двубоя. От своя страна Арсенал още не е спечелил дерби мач през шампионата (0:3 от Сити вкъщи, 1:3 от Ливърпул на "Анфийлд") и направи ремита с Тотнъм (2:2) вкъщи и 1:1 на "Театъра на мечтите".

Друг интригуващ сблъсък е между Сити и Евертън. Карло Анчелоти има 100%-ов актив начело на "карамелите" от две срещи и успех на "Етихад" ще означава, че бързо е успял да извади "карамелите" от кризата. Убедителният лидер Ливърпул приема приятната изненада Шефилд Юнайтед и ще търси 19-ти успех през сезона.

Вижте класирането в Серия "А"

Италианската Серия "А" се подновява след зимната пауза. Голямото дерби от кръга е между Наполи и Интер, който дели върха с хегемона на Ботуша Ювентус. "Нерадзурите" се явяват като фаворит заради кризата при южняците, които в последните девет срещи имат само една победа. Тя дойде точно преди почивката – 2:1 като гост над Сасуоло. От своя страна "синьо-черните" са най-силният гост в калчото със седем успеха и едно равенство. Интер обаче не е печелил на "Сан Паоло" през новия век – девет загуби и четири равенства и сега ще се опита да прекъсне черната серия.

Вижте класирането в Ла Лига

Испанската Ла Лига също се подновява. Вървящият във възходяща линия Хетафе приема Реал Мадрид, който завърши 2019 г. с грешна стъпка (0:0 с Атлетик Билбао на "Бернабеу") и сега няма право на нова. През миналия сезон обаче Хетафе измъкна 0:0 от "белите" у дома, с което прекрати серията си от четири поредни загуби от мадридчани на "Колисеум Алфонсо Перес". Лидерът Барселона гостува на градския съперник Еспаньол, който се намира на последно място в класирането и е без победа в първенството от осем поредни срещи – шест поражения и две равенства.

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 21-ви кръг 

В сряда от 14.30 часа:
Брайтън – Челси

От 17.00 часа:
Саутхемптън – Тотнъм

От 19.30 часа:
Манчестър Сити – Евертън

От 22.00 часа:
Арсенал – Манчестър Юн

В четвъртък от 22.00 часа:
Ливърпул – Шефийлд Юн

Англия, ФА Къп, 1/32-финали

В събота от 19.31 часа:
Манчестър Сити – Порт Вейл
Уувърхемптън – Манчестър Юн

В неделя от 16.01 часа:
Челси – Нотингам 
Мидълзбро – Тотнъм

От 18.01 часа:
Ливърпул – Евертън

В понеделник от 21.56 часа:
Арсенал – Лийдс Юнайтед

Италия, Серия "А", 18-ти кръг 

Събота от 21.45 часа:
Рома – Торино

Неделя от 16.00 часа:
Милан – Сампдория

Понеделник от 16.00 часа: 
Ювентус – Каляри

От 21.45 часа:
Наполи – Интер

Испания, Ла Лига, 19-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Хетафе – Реал Мадрид

От 19.30 часа:
Атлетико Мадрид – Леванте

От 22.00 часа:
Еспаньол – Барселона