Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Шампионска лига се завръща с най-интересната си част – фазата на директните елиминации. Тази седмица ще се изиграят четири двубоя. Най-възловият е между Атлетико Мадрид и Ливърпул, който защитава трофея си. В Испания ще видим два коренно различни стила на игра, макар че през последните години "дюшекчиите" не са толкова корави, колкото през 2014 и 2016 г. За последно двата отбора се срещнаха в сблъсък през 2010 г. Той беше от 1/2-финалите на Лига Европа и Атлетико продължи след 1:0 у дома и 1:2 на "Анфийлд" след продължения.

Другият интригуващ мач тази седмица от турнира е между Борусия Дортмунд и ПСЖ. Масовите прогнози са за много зрелищен футбол с голове и резултат от сорта на 4:3, 2:3 и т.н. През 2010 г. те бяха съперници в груповата фаза на Лига Европа и в Германия срещата завърши 1:1, във Франция 0:0. Тогава парижани обаче още не разполагаха с мултимилионна селекция. Сега проблемът пред тях е свързан с Неймар, който още лекува контузия.

Вижте класирането във Висшата лига

В четвъртък се подновява и Лига Европа. Погледите у нас са вперени в Лудогорец – Интер. "Нерадзурите" са фаворит в сблъсъка, но разградчани вече са елиминирали италиански отбор в турнира – Лацио, но преди две години претърпяха крах срещу Милан. За Арсенал предстои визита на Олимпиакос, а Манчестър Юнайтед гостува на Брюж.

Но тази вечер "червените дяволи" играят с Челси в Лондон в двубой от Висшата лига. Двата отбора са преки конкуренти за място в Топ 4 и гостите се нуждаят от задължителна победа, за да не изостанат в борбата. Добрата новина за Юнайтед е, че спечели и двата си мача със "сините" през този сезон – 4:0 на "Олд Трафорд" и 2:1 на "Стамфорд Бридж" за ФА Къп. Друга интересен двубой е между Лестър и Манчестър Сити, които се борят за сребърните медали.

Вижте класирането в Серия "А"

В Италия хегемонът Ювентус има наглед лесно гостуване на СПАЛ Ферара, но торинци се намират в слаба форма и всяка победа идва с кански мъки. Интер приема Сампдория, докато сензацията Лацио гостува на Дженоа, който се бори със зъби и нотките за спасение. Тази вечер пък Милан посреща Торино в последен мач от 23-ия кръг на Серия "А".

В Испания лидерите Барселона и Реал Мадрид ще играят с мисъл за Шампионска лига. На "Камп Ноу" гостува Ейбар, който е в серия от 3 поредни двубоя без победа. За "Кралете" предстои визита на Леванте, който по-рано през сезона се представи достойно на "Сантяго Бернабеу" и след 0:3 през първото полувреме падна с 2:3.

Вижте класирането в Ла Лига

В Германия Байерн Мюнхен посреща големия аутсайдер Падерборн. Успехът на хегемона в Бундеслигата едва ли подлежи на съмнение. С него те имат шанс да увеличат преднината си на върха пред РД Лайпциг. "Биковете" имат тежък мач с Шалке на "Фелтинс Арена". Борусия Дортмунд пък ще пътува до Бремен и ще търси реванш от Вердер за скорошното отпадане за Купата след загуба с 2:3.

Вижте класирането в Бундеслигата

У нас най-интересният мач е между Черно море и Левски. "Моряците" традиционно са сред най-неудобните противници за "сините", които сега са раздирани и от управленска криза. ЦСКА приема Ботев Пловдив, а за лидера Лудогорец предстои гостуване на Етър във Велико Търново.

Вижте класирането в efbet Лига       

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 1/8-финали, първи мачове 

Утре от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Ливърпул
Борусия Дортмунд – ПСЖ

Сряда от 22.00 часа:
Аталанта – Валенсия
Тотнъм – РД Лайпциг

Лига Европа, 1/16-финали, първи мачове 

Четвъртък от 19.55 часа:
Лудогорец – Интер
ЧФР Клуж – Севиля
Брюж – Манчестър Юн
Хетафе – Аякс

От 22.00 часа:
Рома – Гент
Байер Леверкузен – Порто
Олимпиакос – Арсенал
Уувърхемптън – Еспаньол

Англия, Висша лига, 26-ти кръг

Днес от 22.00 часа:
Челси – Манчестър Юн

Сряда от 21.30 часа:
Манчестър Сити – Уест Хям

Англия, Висша лига, 27-ми кръг

Събота от 14.30 часа:
Челси – Тотнъм

От 19.30 часа:
Лестър – Манчестър Сити

Неделя от 16.00 часа:
Манчестър Юн – Уотфорд

От 18.30 часа:
Арсенал – Евертън

Италия, Серия "А", 24-ти кръг

Днес от 21.45 часа:
Милан – Торино

Италия, Серия "А", 25-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
СПАЛ – Ювентус

От 21.45 часа:
Фиорентина – Милан

Неделя от 13.30 часа:
Дженоа – Лацио

От 19.00 часа:
Рома – Лече

От 21.45 часа:
Интер – Сампдория

Испания, Ла Лига, 25-ти  кръг

Неделя от 17.00 часа:
Барселона – Ейбар

От 22.00 часа:
Леванте – Реал Мадрид

Неделя от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Виляреал

Германия, Бундеслига, 23-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Байерн Мюнхен – Падерборн

Събота от 16.30 часа: 
Вердер – Борусия Дортмунд

От 19.30 часа:
Шалке – РД Лайпциг

България, efbet Лига, 21-ви кръг

Днес от 17.00 часа:
Арда – Славия

България, efbet Лига, 22-ви кръг

Събота от 12.00 часа:
Ботев Враца – Арда

От 14.15 часа:
Черно море – Левски

От 16.30 часа:
ЦСКА – Ботев Пловдив

Неделя от 12.00 часа:
Витоша – Берое

От 14.15 часа:
Локомотив Пловдив – Царско село

От 16.30 часа:
Етър – Лудогорец

Понеделник от 17.00 часа:
Славия – Дунав