Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

  • Евробойци 

През тази седмица започва същинската част на евротурнирите. Всички погледи у нас са вперени най-вече в ЦСКА, който се завръща в групите на Стария континент след над 10-годишно отсъствие. Първият съперник на "червените" е ЧФР Клуж, който гостува в София. Съперникът на "армейците" спечели последните 3 титли на Румъния, а в момента заема 2-ро място в първенството, на 6 точки зад лидера Университатя Крайова.

ЦСКА не пази особено добри спомени, когато играе срещу отбори от северната ни съседка. "Червените" са елиминирали само един съперник оттам – Динамо Букурещ, след което има три отпадания от Стяуа Букурещ. Общият баланс е 1 победа, 3 равенства и 4 загуби.

Лудогорец за пети път ще се подвизава в групите на Лига Европа. Първият съперник на разградчани е добре познатият у нас Антверпен. През миналия сезон отборът спечели Купата на Белгия и е сред любимите тимове на ЦСКА. През 1989 г. Антверпен се изправя срещу Левски в 1/32-финал за Купата на УЕФА и след 0:0 в София, "сините" се виждат в следващата фаза, след като до 89-ата минута водят с 3:1. Домакините обаче са на друго мнение и вкарват цели три гола в добавеното време за крайното 4:3.

  • Време е за Шампионска лига

Байерн Мюнхен започва защитата си на титлата в Шампионска лига с домакинство на Атлетико Мадрид. Баварците имат да си връщат на "дюшекчиите", които сега са предвождани от Луис Суарес. Двата отбора бяха съперници на 1/2-финалите през 2016 г. и испанците се класираха за решаващия мач след 1:0 и 1:2 в Германия. През следващия сезон те се срещнаха и в групите. Байерн спечели и двете срещи с 1:0, но Атлетико завърши на 1-ро място.

В друга интересна среща от турнира ПСЖ приема Манчестър Юнайтед. Това е едва втори сблъсък помежду им в Шампионска лига и френските богаташи ще търсят частичен реванш за 2019 г. Тогава на 1/8-финалите гостите се наложиха с 2:0 на "Олд Трафорд", но допуснаха изненадваща загуба с 1:3 в Париж и отпаднаха. Сега голмайстор №1 в историята на ПСЖ Единсон Кавани може да дебютира за "червените дяволи" именно срещу бившия си отбор.

  • Барса ще спира прокоба срещу Зидан в "Ел Класико"

Испанските колоси Барселона и Реал Мадрид са домакини в Шампионска лига, съответно на Ференцварош и Шахтьор Донецк, след което играят помежду си в Ла Лига. През миналия сезон "белите" не допуснаха нито загуба, нито гол в "Ел Класико" – 0:0 и 2:0 на "Сантяго Бернабеу". Сега големият мач ще се играе на "Камп Ноу", където треньорът на столичани Зинедин Зидан не е губил, откакто стои на пейката – 2 победи и 3 равенства. Последният домакински успех на Барса срещу големия съперник е от 2018 г. – 5:1, а наставник на мадридчани беше Юлен Лопетеги. В отсъствието на Лео Меси, Луис Суарес се развихри с хеттрик.

  • Дерби в Англия, ще продължат ли Евертън и Вила с добрите резултати? 

В Англия също предстои дерби. Манчестър Юнайтед е домакин на Челси. И двата отбора се представят на приливи и отливи от началото на Висшата лига, което прави сблъсъка на "Олд Трафорд" още по-интригуващ. Лондончани не са печелили на "Театъра на мечтите" в 7 поредни шампионатни срещи – 3 загуби и 4 равенства при голова разлика в тях 10:3 за "червените дяволи". Безпогрешният до момента Астън Вила е домакин на новака Лийдс Юнайтед. Последната среща между двата отбора в елита датира от 2004 г. – 2:0 за домакините на "Вила Парк". Другата приятна изненада през сезона Евертън има визита на Саутхямптън. Миналата кампания "карамелите" спечелиха с 2:1 на "Сейнт Мерис Стейдиъм", с което прекъснаха серията от 3 поредни загуби в храма на "светците".

  • Възражда ли се спящият гигант?

В Италия за Милан предстои ново дерби след успеха с 2:1 над големия съперник Интер. "Росонерите", които са с пълен актив от 12 точки, приемат Рома. "Вълците" загубиха последните си две гостувания на "Сан Сиро" – 0:2 и 1:2, но преди това бяха в серия от 3 поредни победи на легендарния стадион – 2:0, 4:1 и 3:1. "Червено-черните" се намират в превъзходна форма след рестарта на футбола и тифозите им се надяват, че спящия гигант отново се надига. 7-кратният първенец на Европа за последно загуби на 8 март (1:2 от Дженоа), след което футболът беше прекъснат заради коронавируса. Но от подновяването му Милан е изиграл 20 официални мача, в които има 16 победи (1 с дузпи) и 4 равенства, всички ремита са от миналия сезон. Интер ще се връща на победния път при гостуването си на Дженоа. "Нерадзурите" спечелиха последните 4 двубоя с "грифоните", а на "Луиджи Ферарис" са в серия от 2 успеха. Преди това обаче Интер беше загубил последните си 5 визити тук, така че възпитаниците на Антонио Конте трябва да бъдат внимателни.

  • Дерби и в Германия

В Германия е време за дербито между Борусия Дортмунд и Шалке 04. Гостите се намират в тотална криза и заемат предпоследното 17-то място с 1 равенство, 3 загуби и голова разлика 2:16 след 4 кръга. Освен това Шалке падна в последната си среща на "Сигнал Идуна Парк" с 0:4, но преди това имаше победа и две поредни равенства в леговището на големия съперник – 4:2, 4:4, след като до 61-ата минута изоставаше с 0:4, както и 0:0. Хегемонът Байерн Мюнхен приема Айнтрахт Франкфурт, който започна сезона отлично и има 8 точки. Баварците обаче спечелиха последните си 11 домакински двубоя срещу този съперник за първенство. За последно Айнтрахт не падна в Мюнхен през 2007 г. – 0:0, а последната победа е от 2000 г., с 2:1.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 1-ви кръг

Вторник от 19.55 часа:
Динамо Киев – Ювентус
Зенит – Брюж

От 22.00 часа:
Барселона – Ференцварош
Челси – Севиля
Лацио – Борусия Дортмунд
ПСЖ – Манчестър Юн
РБ Лайпциг – Истанбул ББ
Рен – Краснодар

Сряда от 19.55 часа:
Реал Мадрид – Шахтьор Донецк
РБ Залцбург – Локомотив Москва

От 22.00 часа:
Аякс – Ливърпул
Байерн Мюнхен – Атлетико Мадрид
Интер – Гладбах 
Манчестър Сити – Порто
Мидтиланд – Аталанта
Олимпиакос – Марсилия

Лига Европа, групова фаза, 1-ви кръг

Четвъртък от 19.55 часа:
ЦСКА – ЧФР Клуж
Байер Леверкузен – Ница
Наполи – АЗ Алкмаар
Рапид Виена – Арсенал
Йънг Бойс – Рома

От 22.00 часа:
Селтик – Милан 
Лестър – Зоря Луганск
Лудогорец – Антверпен 
Тотнъм – ЛАСК Линц

Англия, Висша лига, 6-ти кръг

Петък от 22.00 часа:
Астън Вила – Лийдс Юнайтед

Събота от 14.30 часа:
Уест Хям – Манчестър Сити

От 19.30 часа:
Манчестър Юн – Челси 

От 22.00 часа:
Ливърпул – Шефийлд Юн

Неделя от 16.00 часа:
Саутхямптън – Евертън

От 21.15 часа:
Арсенал – Лестър

Понеделник от 22.00 часа:
Бърнли – Тотнъм

Испания, Ла Лига, 7-ми кръг

Събота от 17.00 часа:
Барселона – Реал Мадрид

От 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Бетис

Италия, Серия "А", 5-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Дженоа – Интер

Неделя от 21.45 часа:
Ювентус – Верона

Понеделник от 21.45 часа:
Милан – Рома

Германия, Бундеслига, 5-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Айнтрахт Франкфурт

От 19.30 часа:
Борусия Дортмунд – Шалке

Купа на България, 1/16-финали

Сряда от 14.30 часа:
Партизан Червен бряг – Левски 

От 15.00 часа:
Севлиево – Славия 
Янтра – Черно море

От 17.30 часа:
Пирин – Берое 

Четвъртък от 15.00 часа:
Оборище – Ботев Пловдив

България, efbet Лига, 9-ти кръг

Днес от 20.15 часа:
Ботев Пловдив – Етър 

Утре от 17.30 часа:
Локомотив Пловдив – Арда

България, efbet Лига, 10-ти кръг

Събота от 17.45 часа:
Царско село – Локомотив Пловдив

От 20.15 часа:
Левски – Черно море

Неделя от 12.30 часа:
ЦСКА 1948 – Славия 

От 17.45 часа:
Арда – ЦСКА 

От 20.15 часа:
Монтана – Лудогорец 

Понеделник от 17.15 часа:
Ботев Пловдив – Ботев Враца

От 19.30 часа:
Етър – Берое