Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Ще се превърне ли ЦСКА в истински евробоец? Отговор на този въпрос ще получим в четвъртък, когато "червените" гостуват на швейцарския гранд Базел в директна битка за влизане в групите на Лига Европа. Макар и още в началото на сезона, спокойно можем да кажем, че това е мачът на сезона за "армейците". Успех ще им гарантира изкачване на следващо ниво, което безспорно ще донесе куп успехи във вътрешното първенство, плюс сериозни финансови постъпления.

Галерия

Историята обаче е против ЦСКА, който до този момент елиминира малтийския Сайрънс (2:1), осакатения БАТЕ Борисов (2:0) и Б36 Торсхавн от Фарьорските о-ви. Т.е., Базел е първият наистина сериозен съперник на столичани в Европа през шампионата. Съперниците играха помежду си в групите на Лига Европа през 2009 г. и швейцарците спечелиха и двата мача – 2:0 в София и 3:1 у дома. Сега всичко ще се реши в един сблъсък, което безспорно е плюс за ЦСКА. Отделно Базел не показва добра форма – 2:2 с Вадуц и 0:1 от Сервет за първенство и трудното елиминиране на Анортозис след 3:2. Лудогорец също преследва влизане в групите, но на хартия има по-лесен съперник – визита на беларуския първенец Динамо Брест, който преди дни победи с 4:2 като гост БАТЕ Борисов.

През тази седмица ще видим два мача в рамките на три дни между Ливърпул и Арсенал. Съперниците първо се изправят в битка за Висшата лига, а след това и за Карабо къп. "Топчиите" паднаха последните си четири гостувания на "Анфийлд" с голова разлика 3:15 и нямат победа на този стадион от седем поредни дербита – пет загуби и две равенства. Двата отбора играха един срещу друг съвсем наскоро и след 1:1 на "Уембли" Арсенал се наложи с дузпи и спечели Къмюнити шийлд. Манчестър Юнайтед и Тотнъм пък се изправят помежду си на "Олд Трафорд". В последните седем сблъсъка тук за всички турнири, домакините имат шест успеха и едно поражение, което беше с 0:3 през 2018 г.

В Италия за хегемона Ювентус предстои второ поредно дерби след снощното равенство 2:2 с Рома на "Олимпико". Шампионите приемат Наполи, който се намира във великолепна форма и в последния кръг разби с 6:0 Дженоа на "Сан Паоло". Торинци спечелиха последните си две домакинства на южняците – 3:1 и 4:3, и сега ще се опитат да повторят постижението си. В средата на седмицата Интер гостува на новака Беневенто, но след това идва дерби с Лацио в Рим. "Нерадзурите" бяха в серия от три поредни победи в дома на "орлите" преди миналата кампания, когато отстъпиха с 1:2. Сега миланци са основният претендент за трона на Юве, което прави мача още по-напечен.

Галерия

Тази седмица в Испания ще се изиграят два кръга. Барселона на Роналд Куман ще търси втора поредна победа, сега срещу Селта във Виго. Но каталунците нямат успех на "Балайдос" в шест поредни визити във всички турнири – 3 загуби и 3 равенства, и ще се опитат да прекъснат черната серия. После на "Камп Ноу" отива Севиля, като андалусийците паднаха в последните си 11 срещи на този стадион във всички турнири. Последната им победа в дома на Барса за Ла Лига пък е от 2002 г. с 3:0.

Реал Мадрид пък приема Валядолид, който през миналия сезон измъкна 1:1 на "Сантяго Бернабеу" и прекъсна черната си серия от осем поредни загуби на този стадион за първенство. После "кралете" гостуват на Леванте и ще търсят реванш за загубата с 0:1 през изминалия шампионат във Валенсия. 

Байерн Мюнхен загуби с 1:4 от Хофенхайм в Бундеслигата, но сега излиза срещу Борусия Дортмунд в спор за Суперкупата на Германия. Въпреки поражението, баварците отново са големият фаворит и ще се опитат да спечелят пети трофей за 2020 г. Миналия сезон съперниците отново играха помежду си за Суперкупата и рурци спечелиха мача с 2:0. После за Байерн предстои домакинство на Херта Берлин за първенство, докато Дортмунд приема Фрайбург.

Програмата за седмицата: 

Лига Европа, плейофи

Четвъртък от 21.00 часа:
Динамо Брест – Лудогорец

От 21.30 часа:
Базел – ЦСКА

Англия, Карабао къп

Утре от 21.45 часа:
Тотнъм – Челси 

Сряда от 21.00 часа:
Бърнли – Манчестър Сити

От 21.45 часа:
Брайтън – Манчестър Юн

Четвъртък от 21.45 часа:
Ливърпул – Арсенал  

Англия, Висша лига, 3-ти кръг

Днес от 22.00 часа:
Ливърпул – Арсенал

Англия, Висша лига, 4-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Челси – Кристъл Палас

От 19.30 часа:
Лийдс Юнайтед – Манчестър Сити

Неделя от 16.00 часа:
Арсенал – Шефийлд Юн

От 18.30 часа:
Манчестър Юн – Тотнъм 

От 21.15 часа:
Астън Вила – Ливърпул 

Италия, Серия "А", 1-ви кръг

Сряда от 19.00 часа:
Беневенто – Интер

Италия, Серия "А", 3-ти кръг

Събота от 21.45 часа:
Удинезе – Рома 

Неделя от 16.00 часа:
Лацио – Интер 

От 19.00 часа:
Милан – Специя

От 21.45 часа:
Ювентус – Наполи

Испания, Ла Лига, 4-ти кръг

Сряда от 22.30 часа:
Реал Мадрид – Валядолид 

Четвъртък от 22.30 часа:
Селта – Барселона

Испания, Ла Лига, 5-ти кръг

Неделя от 17.00 часа:
Леванте – Реал Мадрид

От 22.00 часа:
Барселона – Севиля

Суперкупа на Германия

Сряда от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – Байерн Мюнхен

Германия, Бундеслига, 3-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Борусия Дортмунд – Фрайбург

Неделя от 19.00 часа:
Байерн Мюнхен – Херта Берлин

България, efbet Лига, 7-ми кръг

Днес от 20.30 часа:
Славия – Царско село

България, efbet Лига, 8-ми кръг

Петък от 17.45 часа:
Царско село – Черно море

От 20.15 часа:
ЦСКА 1948 – Ботев Пловдив

Събота от 17.45 часа:
Монтана – Славия

От 20.15 часа:
Левски – Ботев Враца

Неделя от 15.15 часа:
Етър – ЦСКА

От 17.45 часа:
Берое – Локомотив Пловдив

От 20.15 часа:
Арда – Лудогорец