Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ЦСКА, Локомотив Пловдив и Славия започват участието си в Лига Европа.

"Червените" имат най-лесната задача – домакинство на малтийския Сайрънс. Отборът е основан през 1968 г., но едва през пролетта на 2019 г. си осигурява дебютно участие в елита. Още в първия си сезон в най-високото ниво на футбола в страната, Сайрънс завършва на 4-то място с 35 точки, само 6 по-малко от шампиона Флориана.

Локо Пловдив гостува на черногорския Искра Даниловград, който в предния кръг елиминира Санта Колома (Андора) след 0:0 и дузпи. "Гражданите", както е известен съперникът на "черно-белите", постига най-големия си успех миналия сезон, когато завършва на 3-то място в първенството. Това е дебют за отбора в евротурнирите.

Славия има визита на албанския Кукеси. Тимът игра за първи път на международната сцена преди 7 години и се е изправяли срещу 16 противници. На свой терен е загубил три пъти – от Трабзонспор в плейоф на прага на групите в Лига Европа, от Аустрия Виена и Младост Подгорица, който после елиминираха с победа навън. Сериозни отбори от ранга на Кайрат, Дебрецен, Металург(Донецк и Шериф Молдова не успяха да спечелят в Кукеси. В последните 8 сезона Кукеси завършва 6 пъти на 2-ро място в Албания, създаден е през 1930 г., има само една титла момента. Печели я през сезон 2016/2017. Два пъти е триумфирал с Купата на Албания – 2016 и 2019 г.

Лудогорец пък приема Мидтиланд в сблъсък от 2-рия квалификационен кръг на Шампионска лига. В състава на датчаните се подвизава родният национал Божидар Краев. Скандинавците бяха възможно най-тежкия съперник на разградчани в тази фаза на турнира. Мидтиланд е създаден едва през 1999 г., но вече има три титли на страната и е от ранга на ФК Копенхаген, който в последните години елиминира Лудогорец и ЦСКА от Лига Европа.

В края на седмицата се подновява и нашето първенство. Там Левски ще гони първа победа след най-слабия старт в дългата си история. "Сините" имат едва 1 точка след три кръга, а сега гостуват на новака Монтана. Столичани спечелиха последните си 4 визити и ще се опитат да продължат добрата си серия.

Футболът в Англия се завръща. Арсенал и Ливърпул се изправят един срещу друг в битка за Къмюнити шийлдс. "Топчиите" стартират новия сезон с големи амбиции и тази среща ще покаже дали те са основателни.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 2-ри квалификационен кръг 

Днес от 21.00 часа:
ПАОК – Бешикташ
Тирана – Цървена звезда

Утре от 20.30 часа:
Лудогорец – Мидтиланд 

От 21.00 часа:
ЧФР Клуж – Динамо Загреб 

От 21.45 часа:
Селтик – Ференцварош 

Лига Европа, 1-ви квалификационен кръг

Четвъртък от 20.00 часа:
ЦСКА – Сайрънс 

От 21.00 часа:
Искра – Локомотив Пловдив
Кукеси – Славия 

България, efbet Лига, 4-ти кръг 

Петък от 18.45 часа:
Царско село – ЦСКА 1948

От 21.00 часа:
Берое – Ботев Враца

Събота от 17.00 часа:
Арда – Ботев Пловдив

От 19.00 часа:
Монтана – Левски

От 21.15 часа:
Етър – Лудогорец

Неделя от 18.45 часа:
Локомотив Пловдив – Черно море

От 21.00 часа:
ЦСКА – Славия

Англия, Къмюнити шийлдс

Събота от 18.30 часа:
Арсенал – Ливърпул