Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

В края на тази седмица ще се изиграе големият финал в Шампионска лига. Все още не е ясно кои ще са съперници, тъй като преди това предстоят 1/2-финалните битки. За първи път в историята на турнира два френски тима се класираха за предпоследното стъпало. Това са един от фаворитите ПСЖ и Олимпик Лион, който изненадващо се справи с Ювентус и Манчестър Сити. На пътя им са два отбора от Бундеслигата – Байерн Мюнхен и още една приятна изненада в лицето на РБ Лайпциг.

"Биковете" имат трудната задача да спрат атомното нападение на парижани Неймар и Килиан Мбапе. Двата отбора за първи път ще се срещнат помежду си в официален мач. През 2014 г. те играха контрола, която германците спечелиха с 4:2. Плюсът на ПСЖ е германският им треньор Томас Тухел, който познава отлично съперника.

В другия 1/2-финал Лион е символичен домакин на Байерн, който в предната фаза помете Барселона след историческо 8:2. Двата отбора са стари познайници в Шампионска лига, като от началото на века имат 8 мача помежду си. Статистиката е в полза на баварците – 4 победи, 2 загуби и 2 равенства.

Германците спечелиха последните три мача – 3:2, 1:0 и 3:0, а в директни елиминации са се срещали само един път. Това става през 2010 г., отново на 1/2-финал. Байерн спечели и двете срещи – 1:0 у дома и 3:0 във Франция, а впоследствие загуби финала от Интер на Жозе Моуриньо с 0:2. Сега решаващият сблъсък за трофея ще се играе в неделя от 22.00 часа наше време.

Тази вечер ще се изиграе и вторият 1/2-финал от Лига Европа. Севиля снощи изхвърли Манчестър Юнайтед след обрат 2:1 и за шести път в историята си се класира за финал. Там андалусийците чакат победителя от двойката Интер – Шахтьор Донецк. "Нерадзурите" са фаворит, а за последно двата отбора бяха съперници в квалификациите на Шампионска лига през 2005 г. В Украйна гостите се наложиха с 2:0, в Италия мачът завърши 1:1.

Тази седмица и Лудогорец започва своя европоход. Разградчани гостуват в Черна гора на Будучност. Победителят ще се реши в една среща и възпитаниците на Павел Върба нямат право на грешка. В следващата фаза датският първенец Мидтиланд чака победителя от двойката. После за "орлите" предстои тежко гостуване и в родното първенство, на Черно море.

ЦСКА пък има визита на Ботев Враца, където на старта на сезона Лудогорец беше пометен с 1:3, а Левски ще гони първа победа при домакинството си на Царско село на Любослав Пенев.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 1/2-финали

Вторник от 22.00 часа:
РБ Лайпциг – ПСЖ

Сряда от 22.00 часа:
Олимпик Лион – Байерн Мюнхен

Финал, неделя от 22.00 часа:
РБ Лайпциг/ПСЖ – Олимпик Лион/Байерн Мюнхен

Шампионска лига, квалификации, 1-ви кръг

Сряда от 21.00 часа: 
Будучност – Лудогорец

Лига Европа, 1/2-финали

Севиля – Манчестър Юнайтед 2:1

Днес от 22.00 часа:
Интер – Шахтьор Донецк

Лига Европа, финал, петък от 22.00 часа:
Севиля – Интер/Шахтьор Донецк

България, efbet Лига, 2-ри кръг

Днес от 17.45 часа:
Царско село – Монтана

От 20.00 чса:
Берое – ЦСКА 1948

България, efbet Лига, 3-ри кръг

Петък от 20.00 часа:
Славия – Локомотив Пловдив

Събота от 18.45 часа:
Ботев Враца – ЦСКА

От 21.00 часа:
Черно море – Лудогорец

Неделя от 17.45 часа:
Левски – Царско село

От 20.00 часа:
Ботев Пловдив – Берое

Понеделник от 18.45 часа:
Монтана – Етър

От 21.00 часа:
ЦСКА 1948 – Арда