Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Предстоящите седем дни предлагат много вълнуващи мачове. Седмицата ще бъде изключително тежка за ЦСКА. В четвъртък "червените" се изправят срещу БАТЕ Борисов в сблъсък от Лига Европа. Двубоят е крайно непредвидим, а гостите идват със самочувствието, че вече са елиминирали два родни гранда.

През 2009 г. изхвърлиха Левски на прага на групите на Шампионска лига след 0:1 в София и 1:1 на реванша в Беларус. На следващия сезон и Литекс си изпати от БАТЕ след победа 1:0 като гост и загуба с 0:4 в Ловеч след продължения. Участие в мачовете тогава взе халфът Игор Стасевич, който и до днес е сред титулярите на отбора. Но сега 34-годишният футболист е под въпрос заради коронавирус. 

В края на седмицата ЦСКА ще се опита да свали Лудогорец от върха в efbet Лига. Основните претенденти за титлата се изправят помежду си на стадион "Българска армия". Интересното е, че последните 5 мача между двата отбора завършиха наравно – четири пъти 0:0 и 1:1 в последния сблъсък в Борисовата градина. Въобще, разградчани не са печелили в София в последните си 6 гостувания. Последните 5 двубоя отново завършиха без победител, а през 2017 г. ЦСКА се наложи с 2:1 за Купата след продължения.

Но това не е единственият интересен мач у нас. Левски посреща ЦСКА 1948 в друга напечена среща. От лагера на дебютанта се опитват да вдигнат градуса на напрежение до краен предел с изказвания, че това е истинското Вечно дерби на България. В последния кръг отборът на Красимир Балъков постигна първата си победа в елита след 2:0 над Монтана, а на старта на първенството спъна ЦСКА след 2:2. От своя страна Левски записа първи успех на "Герена" през 2020 г. след трудно 2:1 над Етър Велико Търново и сега ще търси нова победа. Но защитата на "сините" трябва да спре Мартин Камбуров, който е истински кошмар за 26-кратните шампиони.

Английската Висша лига започна и сега е време за първото голямо дерби. Във 2-ия кръг обновеният Челси посреща Ливърпул. В последните 6 мача на "Стамфорд Бридж" за първенство домакините имат само 1 победа, 3 загуби и 2 равенства. Но сега звездната селекция на лондончани ще се опита да подчини шампиона на Англия. Манчестърските Сити и Юнайтед започват кампанията, след като в 1-ия кръг почиваха.

"Червените дяволи" приемат на "Олд Трафорд" Кристъл Палас. Гостите не загубиха последните си два мача на легендарния стадион – победа 2:1 и 0:0, с което прекъснаха серията си от 11 поредни поражения на него. "Гражданите" пък имат трудна визита на Уулвърхемптън. През миналия сезон "вълците" подчиниха възпитаниците на Пеп Гуардиола у дома с 3:2, въпреки че изоставаха с 0:2. Преди това се наложиха с 2:0 на "Етихад" и сега Сити определено има повод за мъст.

През тази седмица Реал Мадрид ще изиграе първия си мач за сезона в Ла Лига. Шампионът на Испания има тежко гостуване на Реал Сосиедад. На стадион "Сан Себастиан" винаги се играе трудно, но "кралете" са с 4 победи и 1 загуба на него в последните 5 срещи.

Завръщат се още две големи първенства. В Италия Андреа Пирло ще направи официален дебют като треньор при домакинството на Ювентус на Сампдория. "Бианконерите" преследват 10-та поредна титла и в последните си 5 домакинства на "моряците" нямат грешка – 5 победи при голова разлика 16:2. Милан също стартира сезона с големи амбиции, след като демонстрира най-добрата форма на Ботуша след рестарта на футбола. "Росонерите", водени от Златан Ибрахимович, приемат Болоня. Спящият гигант спечели последните си 4 домакинства на този съперник, а последният мач помежду им на "Сан Сиро" завърши 5:1.

В Германия хегемонът Байерн Мюнхен приема Шалке 04. Шампионът на Европа демонстрира фамозна форма след 25 победи в 26 двубоя през 2020 г. Единствено РБ Лайпциг не падна от баварците – 2:2 като гост. Шалке пък загуби последните си 4 гостувания на "Алианц Арена" с голова разлика 2:13 и няма успех за първенство в Мюнхен от 2009 г. Оттогава изминаха 10 мача, от които баварците спечелиха 8.

Програмата за седмицата:

Лига Европа, 2-ри квалификационен кръг

Четвъртък от 19.00 часа:
Локомотив Пловдив – Тотнъм

От 20.00 часа:
ЦСКА – БАТЕ Борисов  

Англия, Висша лига, 1-ри кръг

Днес от 22.15 часа:
Брайтън – Челси

Англия, Висша лига, 2-ри кръг 

Събота от 19.30 часа:
Манчестър Юн – Кристъл Палас

От 22.00 часа:
Арсенал – Уест Хям

Неделя от 14.00 часа:
Саутхемптън – Тотнъм

От 18.30 часа:
Челси – Ливърпул

Понеделник от 22.15 часа:
Уулвърхемптън – Манчестър Сити

Испания, Ла Лига, 2-ри кръг

Неделя от 22.00 часа:
Реал Сосиедад – Реал Мадрид

Италия, Серия "А", 1-ви кръг

Събота от 21.45 часа:
Верона – Рома

Неделя от 13.30 часа:
Парма – Наполи

От 21.45 часа:
Ювентус – Сампдория

Понеделник от 21.45 часа:
Милан – Болоня 

Германия, Бундеслига, 1-ви кръг

Петък от 21.30 часа:
Байерн – Шалке 

Събота от 19.30 часа:
Борусия Дортмунд – Борусия Мьонхенгладбах

България, efbet Лига, 5-ти кръг

Днес от 19.30 часа:
Славия – Берое

България, efbet Лига, 6-ти кръг

Петък от 18.45 часа:
Царско село – Ботев Враца

От 21.00 часа:
Монтана – Ботев Пловдив

Събота от 18.45 часа:
Берое – Черно море

От 21.00 часа:
Левски – ЦСКА 1948

Неделя от 18.45 часа:
Етър – Локомотив Пловдив

От 20.30 часа:
ЦСКА – Лудогорец

Понеделник от 20.30 часа:
Арда – Славия