Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица е сред най-важните за националния отбор на България в последните години. "Лъвовете" имат реален шанс да се класират за Евро 2020, което беше отложено за следващото лято заради пандемията от коронавирус.

За целта трябва да победим Унгария в София. При успех, отново ще сме домакини на някого измежду Исландия и Румъния, които се изправят помежду си в Рейкявик.

Сега всички погледи са вперени в домакинството ни на унгарците. През септември съперникът ни постигна престижна победа с 1:0 като гост на Турция в Лигата на нациите, но след това падна с 2:3 при домакинството си на Русия.

В исторически план Унгария е сред най-неприятните съперници на България. Статистиката показва, че имаме само 6 победи, при 13 загуби и 9 равенства. Последното ни поражение обаче датира от 1975 г. с 0:2 в олимпийска квалификация, играна в Будапеща. След това силата на съперника започва да залязва и в последните 9 срещи срещу него не сме падали – 4 успеха и 5 ремита.

Именно последният мач завърши наравно – 1:1 в контрола в Будапеща, която се игра през 2012 г. и беше дебют на Любослав Пенев като селекционер. Последният сблъсък в София пък завърши 2:0 за нашите през 2005 г.

Програмата за седмицата:

Четвъртък от 21.45 часа:
 България – Унгария 

Събота от 21.45 часа:
Испания – Швейцария 
Украйна – Германия 

Неделя от 19.00 часа: 
Финландия – България 
Босна – Нидерландия 
Англия – Белгия

От 21.45 часа:
Полша – Италия 
Франция – Португалия