Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

В края на тази седмица се подновяват мачовете на клубно ниво. Най-интересно ще е в Англия, където ни предстоят две големи дербита. Първото е на Мърсисайд, където летящият нависоко Евертън посреща шампиона Ливърпул. "Карамелите" са лидери в класирането с пълен актив от 12 точки, Доминик Калвърт-Люин вкарва гол след гол – 6 от началото на сезона. Хамес Родригес също се представя блестящо и след преминаването си на "Гудисън Парк" има 3 попадения и 2 асистенции. Преди паузата за национални отбори пък Ливърпул допусна сензационна загуба с 2:7 при гостуването си на Астън Вила, който едва се спаси от изпадане през миналия шампионат. Интересното е, че последните 3 мача между двата отбора в дома на Евертън завършиха 0:0, а "карамелите" не са побеждавали градския съперник вкъщи в 9 поредни срещи – 7 равенства и 2 загуби. За последно "сините" се наложиха през 2010 г. с 2:0.

Другият интересен сблъсък от кръга противопоставя Манчестър Сити и Арсенал. "Гражданите" са с едва 4 точки от 3 мача и изпитват сериозни проблеми в защита – 7 допуснати гола, 5 от които бяха дело на Лестър. "Топчиите" имат само едно поражение от началото на сезона (1:3 на "Анфийлд") и определено се надяват на нещо повече през тази кампания. Лондончани обаче загубиха последните си четири визити на "Етихад" и не са печелили на този стадион от 2015 г., когато се наложиха с 2:0. Манчестър Юнайтед ще се опита да забрави за унижението от Тотнъм на "Олд Трафорд" (1:6) при гостуването си на Нюкасъл. През миналия сезон "червените дяволи" паднаха на "Сейнт Джеймсис Парк" с 0:1, но в последните 7 мача на този стадион имат 2 поражения, 4 успеха и 1 реми.

В Италия също имам много напечен сблъсък – Интер е символичен домакин на градския съперник Милан. Лошата новина за "нерадзурите" е, че в отбора има шест положителни проби на коронавирус. Те са на Ашли Йънг, Милан Шкриняр, Алесандро Бастони, Раджа Наинголан, Роберто Галярдини и Йонуц Раду. Съществува вероятност Дерби дела Мадонина да се отложи, но решението ще бъде взето тази седмица. Иначе Интер спечели последните четири двубоя срещу градския съперник (4:2, 2:0, 3:2 и 1:0), а последният успех на "росонерите" в калчото срещу Интер е отпреди 8 дербита – 5 загуби и 3 равенства. В друг интригуващ мач Наполи приема Аталанта, който е лидер с пълен актив от 9 т. През миналия сезон двата отбора си спретнаха зрелищно 2:2 на "Сан Паоло", а гостите не са губили на този стадион в 3 поредни мача във всички турнири – споменатото равенство, плюс два успеха.

В Испания Барселона ще се връща на победния път при гостуването си на Хетафе. Каталунците спечелиха последните си 4 мача на стадион " Колисеум Алфонсо Перес" и не са губили на него от 2011 г. – 7 победи (1 за Купата на Краля) и 1 равенство. Шампионът Реал Мадрид приема Кадис. Новаците започнаха сезона в Ла Лига добре – 7 т. след 5 кръга, но загубиха последните си два двубоя на "Сантяго Бернабеу" с по 1:3. 

В Германия хегемонът Байерн Мюнхен ще изиграе два мача за два дни. Баварците първо срещат Дурен (пета дивизия) за Купата, а после имат визита – на Арминия Билефелд. Шампионите са в серия от 5 поредни победи над този съперник, а последната им загуба от "армините" е от 2006 г. като гост – 1:2. Борусия Дортмунд има тежка визита на Хофенхайм, който в последното си домакинство разката Байерн с 4:1. Освен това рурците не са печелили на "Презеро Арена" в 7 поредни срещи – 5 равенства и 2 загуби.

У нас ЦСКА посреща Берое в опит да се върне на победния път след изненадващото 2:2 с Етър във Велико Търново. "Червените" са в серия от 7 поредни победи над старозагорци на "Българска армия" за първенство. За капак една от звездите на гостите – Ибрахима Конте, е почти сигурно аут за мача. Ще гледаме и най-старото столично дерби, но нищо чудно мачът да е лишен от футболни достойнства. Изненадващо Славия е на предпоследната 13-та позиция с едва 4 точки от 8 кръга. Левски пък е разкъсван от финансови проблеми и редува победи със загуби.

Програмата за седмицата: 

Лига на нациите:

Вторник от 21.45 часа: 
Германия – Швейцария 
Украйна – Испания  

Сряда от 21.45 часа: 
Италия – Нидерландия  
Англия – Дания  
Хърватия – Франция  
Португалия – Швеция  
България – Уелс

Англия, Висша лига, 5-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Евертън – Ливърпул

От 17.00 часа:
Челси – Саутхемптън

От 19.30 часа:
Манчестър Сити – Арсенал

От 22.00 часа:
Нюкасъл – Манчестър Юн

Неделя от 18.30 часа:
Тотнъм – Уест Хям

Италия, Серия "А", 4-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Наполи – Аталанта

От 19.00 часа:
Интер – Милан

От 21.45 часа:
Кротоне – Ювентус 

Неделя от 21.45 часа:
Рома – Беневенто

Испания, Ла Лига, 6-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Селта – Атлетико Мадрид

От 19.30 часа:
Реал Мадрид – Кадис 

От 22.00 часа:
Хетафе – Барселона

Купа на Германия, 1/32-финали

Четвъртък от 21.45 часа:
Дурен – Байерн Мюнхен

Германия, Бундеслига, 4-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Хофенхайм – Борусия Дортмунд

От 19.30 часа:
Арминия – Байерн Мюнхен 

България, efbet Лига, 9-ти кръг

Събота от 17.45 часа:
Лудогорец – Царско село

От 20.15 часа:
ЦСКА – Берое 

Неделя от 15.15 часа:
Ботев Враца – ЦСКА 1948

От 17.45 часа:
Черно море – Монтана

От 20.15 часа:
Славия – Левски 

Понеделник от 20.15 часа:
Ботев Пловдив – Етър

Вторник от 17.30 часа:
Локомотив Пловдив – Арда