Пандемията от коронавирус ще промени световната спортна индустрия. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Отлагането на Олимпиадата предизвика хаос, но това беше най-правилното решение. Сега всичко ще се преосмисли. За жалост, няма готов план "Б", който да се следва при кризисни ситуации. Има един празен лист", каза Коларов, визирайки, че светът на спорта никога не е бил изправен пред подобна ситуация.

"Ще се намерят нови дати за Игрите следващата година, въпреки че има световни първенства, които са в календара на лятото на 2021 г. Но отлагането съпътства още много проблеми", добави гостът, след което назова кои са едни от най-трудно разрешимите. 

"Около 57% от спортистите вече се класираха за Олимпиадата. Но те са тренирали, така че пикът на формата им да е за това лято. Отделно, не е сигурно дали отлагането ще се впише в житейските им планове. Има атлети, които не са известни и богати и няма да могат да си позволят още разходи за подготовка и участие за догодина", обясни редакторът.

Не по-малък е проблемът и с хората, които вече са си купили билети. "Не е лесно да се сдобиеш с пропуск за подобен форум. Това става чрез лотариен принцип. Ако имаш късмет, успяваш да се наредиш на опашка за закупуване. Продадени са над 5 милиона билета. Организаторите заявиха, че хората, които са си закупили, ще получат специално внимание, доколкото е възможно", обясни Коларов.

По неофициални данни, Япония ще претърпи загуби от 6 милиарда щатски долара заради отлагането. "Един от въпросите е свързан със заведенията, които бяха взети под наем за Олимпиадата. Наемите ще трябва да бъдат удължени с още година, но това са допълнителни разходи. Освен това доста от тях вече се резервирани за 2021 г., което предизвика допълнителен конфликт. Отделно ще се наложи и търсенето на нов персонал", каза още Коларов. 

Вижте видео с целия разговор