Тайсън Фюри (31 победи, 22 с нокаут, 1 равенство) отново обяви, че слага край на бляскавата си кариера. Ако не се завърне на ринга, британецът ще е едва вторият непобеден боксьор в тежка категория след американската икона Роки Марчиано (49 победи, 43 с нокаут), който почива в самолетна катастрофа през 1969 г. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Фюри вчера потвърди намерението си за отказване. Като основен мотив той изтъкна семейството си, на което иска да отделя повече време, безброй спечелени пояси и пълна банкова сметка. През март в интервю за BT Sport Циганският крал заяви, че е спечелил на 100 милиона паунда. Но всъщност сумата е по-голяма, защото само за последните си 10 битки той е спечелил над 111 млн. паунда. Най-големият му хонорар е от последния мач с Дилиън Уайт, който му донесе малко над 22 млн. паунда. От знаменитата трилогия с Дионтей Уайлдър спечели общо 46 млн. паунда, а победата над Владимир Кличко през 2015 г. му донесе 5 млн. паунда. Да не забравяме, че Фюри не се боксира три години заради проблеми с наркотици и алкохол, иначе щеше да е спечелил много повече", каза Коларов.

Но освен от бокса, Фюри има огромни приходи и от различни бизнеси и договори. "Има множество спонсорски договори, което е нормално за звезда от подобен ранг. През 2019 г. подписа споразумение с ESPN за над 75 млн. паунда. За битките му с Уайлдър беше спонсориран от американската фирма Fashion Nova. Освен това има уебсайт, където се продават всякакви негови артикули. Има боксови ръкавици за 500 паунда, суичъри за 35 паунда и още каквото се сетите. Влиянието му в социалните мрежи също е огромно. Той използва Facebook, Instagram и Twitter. В тях има общо над 9,5 млн. последователи, като най-много са в Instagram – 5,4 млн. Има и благотворителна организация. През 2019 г. дари над 10 млн. паунда след битката си Уайлдър. И каза, че не го прави, за да получи потупване по гърба, а за да помогне на нуждаещите се. Фюри е посланик и на фондация Франк Бруно, която е създадена от бившия шампион на Световния боксов съвет в тежка категория и носи неговото име. Фондацията се занимава за подобряване на психичното здраве на хората по света. Знаем, че самият Фюри имаше подобни проблеми след победата си над Владимир Кличко. Неотдавна създаде и фондация "Тайсън Фюри", за да помага", каза още Коларов.

Но може ли Фюри да се завърне на ринга? "Това не е първото му отказване. Разбира се, всички се надяваме да го видим срещу Олександър Усик или Антъни Джошуа в мач за обединяване на всички пояси в тежка категория. Даже се появиха информации, че мистериозен благодетел е готов да му предложи 100 млн. паунда, за да играе срещу победителя между Усик и Джошуа", добави Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори и за друга легенда – Роджър Федерер, както и за Шампионска лига.

Снимка: БГНЕС