Общо 43,6 милиона евро ще бъде наградният фонд на тенис турнира от Големия шлем "Ролан Гарос". Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Шампионите на единично при мъжете и жените в Париж ще получат по 2,2 милиона. За финалистите на сингъл остават по 1,1 милиона евро. Отпадналите в първия кръг ще си тръгнат с 62 хиляди евро, което е с 3 процента повече от миналата година. Наградният фонд за квалификациите на Откритото първенство на Франция беше увеличен с 30 процента. В тях ще участват Димитър Кузманов и Виктория Томова. Така само за участие в пресявките, които започват на 16 май, играчите ще получат 14 хиляди евро. А преминалите през трите кръга ще заработят 31 хиляди евро. Победителите на двойки ще си разделят 580 хиляди евро, а тези на смесени двойки – 122 хиляди евро", заяви Коларов.

Той говори и за първия мач на Благой Иванов-Багата след близо 2 години пауза заради контузия. "Ще се изправи срещу бразилеца Маркос Рожерио де Лима. Битката им е част от предварителните карти на UFC 274 и се очаква да започне около 03:00 часа на 8 май. Сблъсъкът в тежка категория е подгряващ на програмата. Гвоздеят на галавечерта във Финикс ще бъде битката за световната титла в лека категория между шампиона Чарлз Оливейра и Джъстин Гейджи. Феновете ще видят и още един двубой за титла – носителката на пояса в категория "сламка" Роуз Намаюнас ще брани отличието срещу Карла Еспарса. Българинът ще опита да се върне на победния път, след двете поредни поражения. Той има договор за 4 битки в UFC, като целта е да нанесе първа загуба на "Голямата стъпка" след двата му последователни успеха над Морис Грийн и Бен Ротуел. Иначе последният мач на Багата беше срещу друг бразилец – Аугусто Сакай, и загуби. Активът му в организацията е 2 победи и 3 загуби, но въпреки това Багата все още е под №15 в ранкинга на тежката категория. Общият актив на Иванов е 22 мача, от които има 18 победи и 4 загуби. За сравнение, Маркос Рожерио де Лима има 27 мача в ММА, от които е спечелил 19 и е загубил 7 загуби", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор! В него гостът говори още за представянето на Григор Димитров в Мадрид и за 1/2-финалите в Шампионска лига.

Снимка: БГНЕС