Шампионска лига навлиза в кулминационната си част – тази седмица започват 1/4-финалите, където ни очакват мегадербита. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Най-голям интерес предизвиква сблъсъкът между големите фаворити Манчестър Сити и Байерн Мюнхен. "Логично, те притежават и едни от най-скъпите състави на планетата. Звездната селекция на "Гражданите" е оценена на малко над 1 милиард евро, докато отборът на германския хегемон струва почти 980 млн. евро. Най-скъпият футболист на Сити е Ерлинг Халанд, който в момента струва 180 млн. евро. №1 по този показател от баварците е младият Джамал Мусиала – 110 млн. евро. Другите двойки в турнира противопоставят Бенфика – Интер, италианското дерби Милан – Наполи, както и настоящия първенец на Европа Реал Мадрид срещу Челси. Двата отбора се срещат за трета поредна година във фазата на елиминациите и този път "Кралете" са определяни за абсолютен фаворит в сблъсъка", каза гостът.

Но защо лондонският клуб, който от лятото даде около 550 млн. евро за нови футболисти, е смятан за аутсайдер. "Челси е разтърсен от игрова криза и мениджърът Греъм Потър беше уволнен. Той трябваше да получи рекордна компенсация от почти 57 млн. евро, но двете страни постигнаха споразумение и клубът от "Стамфорд Бридж" избегна да плати огромния хонорар, който щеше да е рекорден в света на спорта. Англичанинът спечели само 12 от своите 31 мача начело на Челси и загуби 11 от тях. Според медиите на Острова, компенсацията на Потър е около 15 млн. евро. В Байерн също имаше треньорска рокада и тя дойде доста изненадващо, особено на фона на промените в Челси. Юлиан Нагелсман беше светкавично сменен с Томас Тухел. ESPN изчисли, че младият спец е струвал на баварците общо 65 млн. евро. Клубът плати неустойка на РБ Лайпциг от 25 млн. евро, за да го вземе, останалата сума е под формата на заплати и обезщетение. Интересното в случая е, че така треньорът излезе на Байерн с около 5 млн. евро повече, отколкото Сити плати за Халанд. Но да не забравяме, че в договора на норвежката голова машина с Борусия Дортмунд имаше освобождаваща клауза, иначе цената му сигурно щеше да надскочи 200 млн. евро", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор.