Александър Овечкин може да се наложи да изчака още една година, за да изпревари Уейн Грецки за рекорда за голове в Националната хокейна лига на САЩ и Канада, като звездата на Вашингтон Кепитълс изостава със 72 попадения. Но в своя 19-ти сезон в лигата, 38-годишната легенда добавя друго постижение. За първи път, откакто Forbes започна да публикува списък с печалбите в лигата през 2010 г., Овечкин е най-добре платеният играч в нея. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Овечкин печели 12,5 милиона долара като заплата и бонуси и около 5 милиона долара от отделни приходи, покрай НХЛ. Това прави общо 17,5 млн. долара преди данъци и такси на агенти. Но короната идва със звездичка: Той споделя първото място с центърът на Колорадо Нейтън Маккинън. Той ще прибира 16,5 млн. долара от тази сума като заплата, след като подписа нов 8-годишен договор, докато почти една трета от приходите на Овечкин са далеч от пързалката. В НХЛ има правило за таван на заплатите, както и ограничения в маркетинговит възможности, заради което хокеистите печелят доста по-малко, сравнение със състезателите от НБА и американския футбол. Този сезон заплатите в НХЛ ще достигнат 83,5 млн. долара, което е само с 2 млн. долара повече от сезона преди пандемията от коронавирус и доста по-малко от таваните в НБА и Националната футболна лига. И за сравнение, 101 баскетболисти от НБА този шампионат ще вземат повече от заплатата на Маккинън", каза Коларов.

Но ще започне ли таванът на заплатите в НХЛ да се покачва? "Това трябва да стане от следващата година. Още през 2022 г. беше решено лигата да покрие дълг от 1 млрд. долара, натрупан към собствениците на отборите по време на пандемията. Той беше взет като спасителна мярка и вече е почти изплатен. Отделно приходите са рекордни, благодарение на голяма вълна от вълнуващи млади таланти и медийни сделки с телевизионни гиганти. Иначе взети заедно, десетте най-добре платени играчи от НХЛ за тази година ще получат 140 млн. долара, което е по-малко от рекордните 159 млн. долара за 2019/20, но е с 19% увеличение спрямо миналогодишните 118 млн. долара", каза Коларов.

Как започна сезонът в НХЛ? "Шампионът Вегас Голдън Найтс започна новия сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) с категорична победа с 4:1 срещу Сиатъл Кракен като домакин. Вегас отбеляза три попадения срещу Кракен още на старта на мача, което се оказа решаващо. Чикаго Блекхоукс направи пълен обрат от два гола пасив и надви с 4:2 Питсбърг Пенгуинс, докато Тампа Бей победи Нешвил с 5:3 в първите мачове за сезона", каза още Коларов.

Вижте видеото с целия разговор

Снимка: БГНЕС