Гледането на спорт на живо на стадион е вълнуващо изживяване, но най-скъпите стадиони в света усилват това чувство със своята съвременна технология и авангардна архитектура. Четири от петте най-скъпи стадиони в света се намират в САЩ. И това едва ли е изненада, защото там ще се проведе Световното първенство по футбол през 2026 г. в съдомакинство с Канада и Мексико, а през 2028 Лос Анджелис ще приеме Летните олимпийски игри. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Най-скъп, далеч пред всички в класацията, е "Софай Стейдиъм" в Калифорния. За него сме говорили в нашата рубрика, когато през 2022 г. прие Супербоу. Съоръжението беше открито през септември 2020 и струва 5,5 млрд. долара. След него се нарежда "Алиджънт Стейдиъм". Отваря врати през 2020 г. и се намира в Лас Вегас. Това съоръжение се води футболно, но реално на него се играят повече срещи от американски футбол и се провеждат повече концерти, което е нормално за САЩ. Топ 3 се допълва от "Метлайф Стейдиъм", който имах удоволствието да видя на живо съвсем скоро. Намира се в Ню Джърси, в непосредствена близост до Ню Йорк. Неговите разходи от приблизително 1,6 млрд. долара го направиха най-скъпият стадион в света към момента на завършването му – 2010 г. Но при коригирането спрямо инфлацията, "Метлайф Стейдиъм" ще заеме второ място в списъка с приблизителна цена от 2 млрд. долара. След него се намират "Мерцедес-Бенц Арена" в Атланта и "Уембли", който е най-скъп в Европа и №1 в тази класация извън САЩ", каза Коларов. 

Но какви развлечения и технологии има на новите стадиони? " Новите стадиони са не само за спортни събития, но се изграждат с идеята семействата да прекарват там цял ден и да се забавляват. Например, на "Уембли" има 34 бара, 8 ресторанта, 688 места за бързо хранене и 47 търговски обекта. В самия стадион има още 30 ескалатора, 26 асансьора и 2618 тоалетни. "Янки Стейдиъм" пък има 56 луксозни апартамента с изглед към терена. Покривът на "Софай Стейдиъм" и подземните му цистерни събират и съхраняват 100% от дъждовната вода. Арената може и да се люлее, защото се намира в сеизмична зона. На него беше изградена и първата двустранна видео дъска, която се вижда от всяко едно място. "Алиджънт Стейдиъм" пък е изцяло затворен и температурата на него може да се коригира. Тази технология се използваше и на последното Световно по футбол в Катар. Също така 5500 кг от хранителните остатъци на "Алиджънт Стейдиъм"  се използват за местния добитък, 3500 кг се даряват за бедните хора. На всички нови стадиони се инсталират и системи за енергийна ефективност и за рециклиране", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор.

Снимка: БГНЕС