Коста Рика - Събрия, мач от група "Е" на световното първенство по футбол в Русия. Стадион "Арена Самара", днес 15:00 часа (наше време).

Вероятни състави

Коста Рика: Навас, Гонсалес, Дуарте, Акоста, Гамбоа, Овиедо, Гусма, Борхес, Руис, Боланьос, Урена

Сърбия: Стойкович, Иванович, Миленкович, Тошич, Коларов, Матич, Милинкович-Савич, Тадис, Ляич, Костич, Митрович

Прогнозата на Gol.bg:

Коста Рика направи фурор на предишното световно първенство в Бразилия, като излезе от група с три световни шампиона Италия, Англия и Уругвай и стигна до четвъртфиналите. Сега ядрото на онзи тим е запазено и латиносите начело с Кейлор Навас, Брайън Руис и Джоел Кембъл са вдъхновени за нов подвиг по терените на Русия.

В приятелските мачове от подготовката за мондиала отборът загуби на два пъти от Англия (0:2) и Белгия (1:4), но въпреки това дойде със самочувствие в Русия заради солидната квалификационна кампания, завършила с гръмка победа 4:0 над САЩ.

За предстоящия двубой всички в състава на селекционера Оскар Рамирес са на линия и очакват с голям ентусиазъм първия мач на мондиала. Треньорът заяви на пресконференцията преди двубоя, че противникът е напълно разузнат откъм стил на игра и тактически подход.

За разлика от съперника си Сърбия дори не пътува за Бразилия преди четири години. Комшиите се завръщат на голямата световна сцена по-амбицирани от всякога, след като пребориха сериозни отбори в квалификациите като Австрия, Уелс и Ирландия. В последната си контрола пък загряха за костариканците с впечатляваща победа 5:1 над Боливия.

Селекцията на Младен Кръстаич разполага с доста опит в лицето на Бранислав Иванович, Александър Коларов и Неманя Матич в дефанзивен план, както и с нужната свежест от Сергей Милинкович-Савич, Адем Ляич и Александър Митрович в предни позиции. Все класни футболисти от топ първенствата на Европа, които могат да се нагърбят и да поведат отбора напред.

Досега двата отбора никога не са се изправяли един срещу друг. Сърбите обаче играят успешно на световни срещу отбори от зона КОНКАКАФ - 4:1 над Мексико през 1950 г., 1:0 над Хондурас през 1982 г. и 1:0 над САЩ през 1998 г.

Сърбия е считан за фаворит в двубоя, предвид по-голямата индивидуална класа на комшиите. Това обаче никак не притеснява латиносите, които са научени да играят силно именно, когато съперникът ги превъзхожда на терена. Коста Рика очаквано ще играе добре подредено в своята половина и ще чака своя шанс на контраатака, за да порази противника.

Това е предпоставка за голяма битка по терена и по-малко попадения в мача. Все пак Сърбия има голям шанс да стигне до победата най-вече с някой индивидуален проблясък. На хоризонта от Самара се очертава минимална победа за Сърбия.

Прогноза: 0:1