Италия се класира трудно за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол, след като надигра на “Уембли" Австрия с 2:0 след продължения. “Скуадрата” срещна доста трудности с противника си и успя да изкове успеха с голове на резервите Федерико Киеза (95) и Матео Песина (105). В 114-та минута Саша Калайджич успя да върне надеждите на австрийците с хубав гол с глава. По този начин сложи край на серията на Италия без допуснат гол - 1168 игрови минути.

Тимът на Роберто Манчини имаше и голям късмет в редовното време, след като гол на Марко Арнаутович в 65-та минута бе отменен от ВАР заради засада, а малко след това системата за видеоповторения можеше да отсъди дузпа за нарушение на Песина срещу Лаймер в наказателното поле, но в крайна сметка бе маркирана засада.

Така Италия успя да изпълни целта си и да стигне до четвъртфиналите, където ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Белгия и Португалия в Севиля тази вечер.

Развоя на срещата по минути може да проследите тук.

Италианците започнаха много силно срещата и в първите двайсетина минути натиснаха ожесточено противника си. Още в 6-та Барела пусна хубав извеждащ пас към Имобиле, който се размина за малко с топката. Последваха неточни удари на Берарди и Спинацола. Първият голям шанс за “Скуадрата” бе в 17-та минута, когато Спинацола проби по лявото крило и намери около точката на дузпата Барела. Полузащитникът стреля без подготовка, но вратарят на австрийците Даниел Бахман изби с крак.

В ответната атака Арнаутович се пребори с двама защитници на италианците и стреля от воле от границата на наказателното поле, но топката мина високо над вратата.

След мощния натиск на “Скуадрата” последваха наглед спокойни десетина минути, за да дойде 32-та. Тогава Чиро Имобиле получи пространство около наказателното поле, последва топовен удар, топката описа изящна парабола. Бахман само изгледа как топката се отклони в страничната греда. До края на първото полувреме австрийците затвориха пространствата около врата си и лимитираха “адзурите” до един удар на Спинацола от границата на наказателното поле.

Австрийците започнаха силно второто полувреме и в 52-та минута имаха страхотен шанс да поведат, след като Алаба си постави топката за свободен удар на линията на наказателното поле. Капитанът на австрийците стреля над стената, но не успя да насочи топката в очертанията на вратата.
Така се стигна до 65-та минута, когато Марко Арнаутович даде аванс за Австрия. Нападателят реализира с глава, след като топката му бе свалена от Давид Алаба. ВАР обаче се намеси и голът бе отменен заради засада на Арнаутович.

Италия отговори с неточни удари на Инсинье и Локатели, а в 74-та минута австрийците имаха претенции за дузпа. След центриране в наказателното поле на “Скуадрата” Песина фаулира Лайнер. Ситуацията бе разгледана от ВАР, но вместо дузпа се оказа, че Лайнер е бил в положение на засада.

До края на редовното време на срещата италианците натиснаха, но така и не стигнаха до реално положение за гол. Най-добрата ситуация пропусна Берарди, който в 83-та минута получи хубаво центриране от лявото крило и опита да засече топката със странична ножица. Ударът му обаче бе с отчайваща ефективност. Така след нулево равенство в редовното време победителят в този осминафинал трябваше да бъде определен след продължения.

Още в първото и само 5 минути след началото му Федерико Киеза даде най-накрая аванс за Италия. Спинацола намери Киеза с хубаво подаване в наказателното поле. Нападателят замахна с десния си крак, нагласи си топката на левия и с отсечен удар по диагонала не остави никакви шансове на Бахман - 1:0 за Италия.

“Скуадрата” удари и втори път в края на първото продължение. Отново Киеза бе в основата на гола, след като успя добре да запази топката с гръб към вратата, след което я чукна към Песина. Младият полузащитник стреля мощно по диагонала с левия си крак и реализира за 2:0.
Във второто продължение австрийците опитаха да реагират и успяха да намалят резултата. В 114-та минута Саша Калайджич успя да засече с плонж на близката греда центриране от ъглов удар и направи 1:2. По този начин двуметровият нападател сложи край на серията на Италия без допуснат гол.

Италия - Австрия 2:1
1:0 Федерико Киеза 95’
2:0 Матео Песина 105’  
2:1 Саша Калайджич 114’

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Ачерби, Бонучи, Спинацола, Верати (67 - Локатели), Жоржиньо, Барела (67 - Песина), Инсинье (108 - Кристанте), Берарди (84 - Киеза), Имобиле (84 - Белоти)

Австрия: Бахман, Лайнер, Драгович, Хинтерегер, Алаба, Шлагер (106 - Грегорич), Грилич (106 - Шауб), Лаймер (114 - Илзанкер), Баумгартнер (90 - Шьопф), Забицер, Арнаутович (97 - Калайджич)