Шампионът на Европа Италия не спечели във втори пореден мач, след като завърши 0:0 при гостуването си на Швейцария в мач от група "С" на световните квалификации.

Както и срещу България преди дни, "адзурите" показаха слабост пред вкарването на гола, но все пак пренаписаха историята на футбола. Това беше 36-та поредна среща за четирикратния световен първенец без загуба, с което подобри рекорда, който се държеше от Бразилия и Испания по 35.

Италия трябва да съжалява, че не спечели в Базел, след като създаде по-добрите положения, а след почивката Жоржиньо изпусна дузпа. В класирането хората на Роберто Манчини имат 11 точки от 5 мача, докато Швейцария е с 7 т., но от 3 двубоя. България има 5 т., следва Северна Ирландия с 3 пункта, а на дъното е Литва с нулев актив.

В следващия кръг Италия приема Литва, Швейцария гостува в Белфаст, а ние играем контрола с Грузия.


Швейцария започна мача в схема 4-3-2-1.  Атаката поведе Харис Сеферович, зад него действаха Ренато Щефен и Стивън Цубер. Роберто Манчини направи четири промени от равенството 1:1 с България във Флоренция.

Капитанът Джорджо Киелини и Джовани Ди Лоренцо смениха в защита Франческо Ачерби и Алесандро Флоренци. Мануел Локатели зае мястото на Марко Верати, докато Доменико Берарди беше предпочетен пред Федерико Киеза. 

Италия започна мача по-добре и в началото Мануел Локатели изведе Доменико Берарди сам срещу вратаря. Нападателят на Сасуоло стреля по земя, но Ян Зомер се беше пласирал отлично и изби. По-късно стражът отрази нов шут на Берарди, а след малко повече от половин час игра и Швейцария показа зъби.

Рикардо Родригес центрира отляво, получи се рикошет в Джовани Ди Лоренцо, което заблуди Джанлуиджи Донарума. Гостите обаче извадиха късмет и топката излезе в корнер, след който изчистиха. После фалцово изпълнение на Лоренцо Инсиние излезе в аут.

По-късно пред Инсиние се откри нов шанс, но той не успя да затрудни Зомер, a Мануел Аканджи беше близо до гола. Защитникът на Швейцария скочи най-високо при центриране от фаул и засече, но на сантиметри от целта. До края на полувремето Инсиние стреля от фаул от малък ъгъл, но Зомер изби и почивката дойде при резултат 0:0. 

В 52-ата минута дойде един от най-интересните моменти в мача. Родригес сбърка, след което спъна Берарди и Италия спечели дузпа. Зад топката застана Жоржиньо, но както и на финала на Евро 2020, той не стреля добре и Зомер спаси. После вратарят на Швейцария продължи да обира овациите, след като спаси удари на Емерсон и Инсиние.

Манчини се опита да промени атаката на Италия и пусна в игра Николо Дзаниоло и Федерико Киеза, които смениха съответно Чиро Имобиле и Берарди. От своя страна "часовниците" разчитаха на контри, при които успяваха да създадат суматоха пред Донарума, но без реално голово положение.

В 77-ата минута в игра се появи и Марко Верати, а малко след това шут на Киеза беше блокиран. От последвалия корнер Дзаниоло се опита да изненада Зомер с директен удар, но вратарят внимаваше и спаси.

В 83-ата минута Швейцария можеше да стигне до победата, след като Денис Дзакария проби и стреля, но Донарума отрази. До края не падна гол и срещата завърши наравно.  

Швейцария – Италия 0:0