Италия и Швейцария ще се изправят един срещу друг днес в ключова битка за първото място в група С на квалификациите за Мондиал 2022, зона УЕФА. Два кръга преди края на квалификациите двата тима имат равен брой точки, а европейските шампиони имат леко предимство в головата разлика - плюс 11, срещу плюс 9 за Швейцария.

Срещата на Стадио Олимпико в Рим започва в 21:45 часа българско време, а победа за един от двата тима ще му даде огромно предимство преди заключителните им мачове в групата в понеделник, когато Италия гостува на Северна Ирландия, а Швейцария приема България. При равенство в директния сблъсък, то може всичко да опре до головата разлика. Победителят в групата се класира директно за финалите на Световното първенство в Катар, а втория ще играе бараж.

В група F Дания вече си осигури място на Мондиала, а Шотландия (8 изиграни мача, 17 точки) и Израел (8, 13) спорят за второто място. Шотландия могат да си осигурят втората позиция с победа в гостуването си на Молдова или ако Израел загуби гостуването си на Австрия. Австрия, Фарьорски острови и Молдова нямат шансове да участват в Катар.

В група I Англия (8, 20) води в класирането, пред Полша (8, 17), Албания (8, 15) и Унгария (8, 11). Възпитаниците на Гарет Саутгейт могат да се класират за Световното първенство, ако победят Албания у дома, а Полша не спечели като гост на Андора. От своя страна поляците ще си осигурят поне бараж, ако вземат гостуването си на Андора. Албания трябва да спечели на "Уембли", за да запази шансове за първото място, докато надеждите на Унгария за бараж минават през победа над Сан Марино, съчетана със загуба на Полша и неуспех на Албания да спечели в Лондон.

Програма за мачовете в зона УЕФА в петък:

Група С: 21:45, Италия - Швейцария, Северна Ирландия - Литва;

Група F: 19:00, Молдова - Шотландия; 21:45, Австрия - Израел, Дания - Фарьорски острови;

Група I: 21:45, Андора - Полша, Англия - Албания, Унгария - Сан Марино