Уелс постигна изключително важна победа срещу Турция - 2:0 на Олимпийския стадион в “Баку” и направи важна крачка към класиране на следващата фаза на Евро 2020. “Драконите” направиха куп пропуски, като Аарън Рамзи профука поне четири чисти положения. Гарет Бейл пък пропусна дузпа в 61-та минута. В крайна сметка именно двамата най-опитни футболисти на Уелс изковаха успеха.

В 42-та минута Бейл разсече защитата на турците с гениален пас, който остави Рамзи сам срещу вратаря Угурчан Чакър. Халфът чукна топката покрай стража и даде аванс на тима си. В добавеното време на срещата отново Бейл влезе в ролята на асистент, а Конър Робъртс довърши турците. Атмосферата в Баку бе изключително враждебна за островитяните, тъй като на стадиона имаше над 20 хиляди фенове, подкрепящи Турция.

В крайна сметка Уелс запази аванса си и дори към момента е на първо място в класирането на Група А с актив от 4 точки, след като в първия си двубой направи 1:1 с Швейцария. Турция пък записа второ поредно поражение на Евро 2020 след класиката срещу Италия (0:3) в мача на откриването. В 22,00 часа е другият мач в групата - на “Олимпико” в Рим Италия посреща Швейцария.

Развоя на срещата по минути може да видите тук

Уелс започна много силно срещата и още в 6-та минута Аарън Рамзи направи сериозен пропуск. Халфът на Ювентус бе изведен прекрасно от Гарет Бейл в наказателното поле на противника, с първото си докосване финтира Союнчу, след което стреля в близкия ъгъл. Там обаче вратаря Чакър действа страхотно и успя да избие топката.

Три минути по-късно турците също създадоха добро положение, след като Ченгиз Юндер проби по дясното крило и намери на границата на наказателното поле Бурак Йълмаз. Капитанът на Турция стреля, топката се отклони в тялото на защитник и мина покрай вратата.

“Драконите” обаче оставиха по-добри впечатления с играта си през първата час и първо в 17-та минута удар с глава на Мур мина над вратата, а малко след това имаха претенции и за дузпа за игра с ръка на Союнчу в наказателното поле.

В 24-та минута Рамзи се отчете с нов грандиозен пропуск. Отново Бейл разцепи защитата на турците с прекрасно подаване, а Рамзи сам срещу Чакър стреля мощно, но топката мина над вратата.  

След половин час игра Айхан засече с глава центриране от ъглов удар и се наложи защитник на островитяните да избие около голлинията. Така се стигна до 42-та минута, когато опитите на Уелс и Аарън Рамзи най-накрая дадоха резултат.

Гарет Бейл отново разцепи защитата с гениален пас, а Рамзи влезе на скорост от дълбочина и изскочи сам срещу Чакър. Този път халфът на Уелс нямаше проблеми и технично пусна топката в обратния ъгъл - 1:0 за Уелс.

Турция започна много силно второто полувреме и в 54-та минута Бурак Йълмаз направи страхотен пропуск. След центриране от ъглов удар Демирал свали топката към границата на наказателното поле, където Йълмаз опита да стреля от въздуха, но прати топката над вратата.

Малко след това Рамзи отново бе на точното място в точното време, но отново пропусна. След центриране от дясното крило халфът успя да засече топката към вратата, но Чакър отново отрази. В 61-та минута още по-грандиозен пропуск направи и направилият страхотен мач Гарет Бейл.

Крилото на Реал Мадрид сам си изработи дузпа, след като бе спънат от Зеки Челик на линията на наказателното поле. ВАР потвърди, че решението на рефера да посочи бялата точка е правилно. Бейл обаче стреля много силно над горната греда и не успя да удвои резултата.

Последваха минути, в които турците опитаха да натиснат в търсене на поне изравнителен гол. Момчетата на Шеньол Гюнеш обаче така и не създадоха достатъчно добро положение. За сметка на това в 79-та минута Уелс можеше да удвои преднината си, след като Бейл засече с глава центриране от дясното крило, но прати топката в обсега на Чакър.

В заключителните минути на срещата Чакър направи още две добри спасявания. В петата минута на добавеното време обаче нямаше шанс. Гарет Бейл нахлу в наказателното поле след късно изпълнение на ъглов удар и намери на метри от вратата Конър Робъртс. Защитникът само чукна топката към мрежата и реализира за крайното 2:0.

Турция - Уелс 0:2
0:1 Аарън Рамзи 42’
0:2 Конър Робъртс 90+5'

Турция: Чакър, Челик, Союнчу, Мераш (72 - Мюлдюр), Айхан, Йокушлу (46 - Демирал), Туфан (46 - Язъджъ) Юндер (83 - Кавечи), Чалханоглу, Караман (75 - Дервишуглу), Йълмаз

Уелс: Уорд, Робъртс, Мефъм, Родън, Дейвис, Алън (73 - Ампаду), Морел, Рамзи (85 - Уилсън), Бейл, Джеймс, Мур