Световният шампион Франция последва европейския Португалия и изхвърча от Евро 2020. “Петлите” бяха елиминирани от Швейцария след страхотна драма с дузпи в Букурещ - 7:8 или 3:3 в редовното време и продълженията. Големият длъжник за тима на Дидие Дешан бе Килиан Мбапе, който се скъса да пропусна по време на мача, а освен това и изпорти решителната дузпа.

Марио Гавранович, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рубен Варгас и Адмир Мехмеди не трепнаха от бялата точка за Швейцария. За Французите точни бяха Пол Погба, Оливие Жиру, Маркюс Тюрам и Преснел Кимпембе, преди да дойде пропускът на Мбапе. Ян Зомер хвана ъгъла на нападателя и даде начало на празненствата.

Редовното време на срещата също си го биваше. Харис Сеферович даде аванс на Швейцария в 15-та минута, а в 55-та Рикардо Родригес пропусна дузпа. Последва шоу на Франция и три бързи гола - Карим Бензема се разписа два пъти в рамките на две минути между 57-та и 59-та и изравни Зинедин Зидан по голове за националния отбор. Двамата делят 6-та позиция във вечната класация с по 31 гола. Пол Погба вкара трети гол в 75-та минута и изглеждаше така, че е донесъл победата за Франция. Харис Сеферович (81) и Марио Гавранович (90) обаче пратиха мача в продължения.

Така Швейцария се класира за четвъртфиналите, където в петък в Санкт Петербург ще се изправи срещу Испания.

Развоя на срещата по минути може да проследите тук

Франция започна силно срещата и имаше сериозен натиск в първите десетина минути. Още във втората Гризман центрира от ъглов удар, а Варан отправи удар с глава, но над вратата. Малко след това Гризман достави хубава топката от лявото крило и за Бензема, който я укроти на гърди, но не успя да нанесе удар.

Постепенно Швейцария изравни играта и в 15-та минута дори отбеляза гол. Стивън Цубер центрира от лявото крило, Харис Сеферович успя да си спечели позиция за стрелба във физически сблъсък с Лангле, след което отправи превъзходен удар с глава. Юго Лорис нямаше никакви шансове, а Сеферович реализира второто си попадение на Евро 2020.

До края на полувремето Франция опита да натисне, но швейцарците се бранеха превъзходно. Хората на Владимир Петкович дори в сериозни моменти от мача контролираха добре събитията. Французите опитваха, но Мбапе и Рабио стреляха неточно покрай вратата.

Събитията през второто полувреме се развиха мълниеносно. Първо в 50-та минута Швейцария изгради страхотна атака, която остави Бреел Емболо на метри от вратата на Лорис. Нападателят пусна успореден на голлинията пас, но Рафаел Варан действа страхотно и изчисти топката.

В 52-та минута Стивън Цубер проби по лявото крило и бе спънат от Бенжамен Павар на границата на наказателното поле. Реферът Фернандо Рапалини първоначално подмина с лекота ситуацията. Минута по-късно получи сигнал от ВАР за наличието на съмнения за дузпа. След прегледа на ситуацията аржентинецът бе категоричен и посочи бялата точка. Категоричен обаче бе и Юго Лорис, който хвана ъгъла на изпълнението на Рикардо Родригес. Защитникът на Швейцария би в долния десен ъгъл на Лорис, но вратарят на французите отрази.

Само няколко минути по-късно Франция не само израни, но и да направи обрат. В 57-та минута Мбапе “хвана в крачка” с пас Бензема в наказателното поле. Нападателят на Реал обаче някак успя да си поведе топката и останал сам срещу Ян Зомер нямаше проблем да го преодолее - 1:1.

Това обаче не бе всичко, само две минути по-късно Бензема реализира още веднъж. Гризман и Мбапе разсякоха защитата на швейцарците, Гризман опита да копне топката над Зомер, но вратарят на Швейцария успя да избие. На далечната греда на метър от голлинията Бензема очакваше полета на топката и с лекота я вкара в мрежата с глава. Това бе четвърти гол на Бензема на Евро 2020.

В 75-та минута Пол Погба реши всичко. Или поне така си помислиха французите! Халфът на Франция изстреля истински снаряд от около 25 метра, насочи невероятно топката под гредата и не остави никакви шансове на Ян Зомер - 3:1 за “петлите”.

Драмата в Букурещ обаче не бе приключила. В 81-та минута Кевин Мбабу, който се бе появил на терена минути по-рано, центрира по превъзходен начин от дясното крило. Харис Сеферович изпревари Рафаел Варан и с глава прониза Юго Лорис за втори път. Страхотен втори гол на Сеферович, с който върна шансовете на тима си. В 85-та минута Марио Гаравнович успя да вкара трети гол за Швейцария, но радостта му бързо помръкна. Нападателят бе в положение на засада.

В 90-та минута Гавранович нямаше прошка. Гранит Джака пусна страхотен пас между линиите и намери Гавранович на границата на наказателното поле. Нападателят финтира с левия си крак, а с тесния прати по превъзходен начин топката по тревата към далечния ъгъл - 3:3.

В продълженията французите имаха своите шансове, но Мбапе нямаше ден. Нападателят на ПСЖ пробва два пъти късмета си, но така и не намери очертанията на вратата. В 110-та минута Мбапе бе намерен от Погба в наказателното поле, но от малък ъгъл стреля изключително неточно покрай вратата. Така след 120 минути двата отбора не успяха да излъчат победител, а това щеше да стане след дузпи. Останалото, както сме свикнали да казваме, е история...

Франция - Швейцария 3:3 (4:5 след дузпи)
0:1 Харис Сеферович 15’
1:1 Карим Бензема 57’  
2:1 Карим Бензема 59’
3:1 Пол Погба 75’
3:2 Харис Сеферович 81’  
3:3 Марио Гавранович 90’  

При дузпите
0:1 Марио Гавранович
1:1 Пол Погба
1:2 Фабиан Шер
2:2 Оливие Жиру
2:3 Мануел Аканджи
3:3 Маркус Тюрам
3:4 Рубен Варгас
4:4 Преснел Кимпембе
4:5 Адмир Мехмеди
4:5 Килиан Мбапе - пропуск

Франция: Лорис, Павар, Кимпембе, Варан, Лангле (46 - Коман - 111 Тюрам), Рабио, Канте, Погба, Гризман (88 - Сисоко), Мбапе, Бензема (94 - Жиру)

Швейцария: Зомер, Алведи, Аканджи, Родригес (87 - Мехмеди), Видмер (63 - Мбабу), Цубер (79 - Фаснахт), Фройлер, Джака, Шакири (63 - Гавранович), Емболо (79 - Варгас), Сеферович (96 - Шер)