Голът за Англия висеше на косъм. Британците редяха атака след атака срещу обърканите и грохнали физически датчани. Но реферът на втория полуфинал на Евро 2020 Дани Маккели реши да поднесе подарък на "трите лъва", отсъждайки пресилена дузпа за "нарушение" срещу Рахийм Стърлинг, въпреки че контактът в наказателното поле при тази ситуация бе съвсем минимален.

В еуфорията си редица футболни хора на Острова (един от тях Майкъл Оуен) заеха позиция от рода на: "На кого му пука дали е имал дузпа, важното е, че продължаваме". Да, сигурно е така. Но бъдете сигурни, че има и много англичани, които биха искали нещата да се случат различно. Наистина в съвременния футбол всичко е възможно, но се беше стигнало до момент, в който тимът на Дания не пипаше топката.

Всъщност при ситуацията преди дузпата на терена бяха две. Още тогава играта можеше да бъде спряна, но Маккели не счете това за нужно. И по принцип това е в правото му. Но остана впечатлението, че леко се понатегна на домакините, посочвайки бялата точка в една доста безобидна ситуация.

Дузпата за Англия силно контарстираше с недадената от нидерландеца в полза на Италия в мача на откриването срещу Турция. Бранителят Зеки Челик беше с разперена дясна ръка, която увеличаваше площта на тялото му и беше на прилично разстояние от няколко метра от центриращия от състава на "адзурите", но сигнал не последва.

В една друга ситуация пък асистентът на Маккели вдигна засада на италианците след късо изпълнение на корнер. Затова след края на срещата се прокрадваха съмнения, че нидерландецът ще получи друг наряд. Но още във втория кръг на груповата фаза му бе поверен мачът Финландия - Русия, който Сборная спечели с 1:0. Това обаче можеше и да не се случи, ако съдията бе изгонил Баринов, което щеше да е абсолютно справедливо.

На осминафиналите Маккели се представи добре в двубоя Англия - Германия и след като пропусна четвъртфиналите, отново му бе поверен мач на "Уембли" с "трите лъва", в който им поднесе дузпа на поднос.

През пролетта нидерландецът и бригадата му също се забъркаха в голям скандал, макар че главният съдия бе подведен от помощника си.

Става въпрос за квалификационния мач за Световното първенство през 2022 г. между Сърбия и Португалия на "Мала Маракана". Защитникът на "плавите" изби топката от вратата, но тя беше преминала голлинията с пълния си обем. В Белград нямаше VAR и Кристиано Роналдо напусна терена бесен.

"В съответствие с политиката на ФИФА единственото, което мога да кажа, е, че се извинявам за случилото се на треньора на Португалия господин Фернандо Сантош и на футболистите на националния отбор. Съдиите като екип винаги работят усилено, за да вземат правилните решения на терена. Когато влезем в новините по подобен повод, това изобщо не ни радва", каза цитираният от webcafe.bg Маккели след мача в сръбската столица. Той не беше наказан, но провинилият му се асистент бе изхвърлен от бригадата.

Кой е Дани Маккели?

Съдията е роден в столицата на Кюрасао Вилемстад, но от съвсем малък напуска бившата колония на Кралство Нидерландия и идва в Европа. Той е на 38 години и вече има доста големи мачове зад гърба си, като миналогодишния финал в Лига Европа между Севиля и Интер.

Захваща се със съдийството още в тийнейджърските години, а когато влиза в елитните листи, вече е полицейски инспектор в Ротердам. И до днес работи като такъв, но на половин работен ден, за да може да съвместява двете дейности.