Англия счупи половинвековната прокоба и най-после елиминира Германия на голям форум. Това се случи след успех с 2:0 на осминафиналите на Евро 2020.

Вечните съперници изиграха спиращо дъха първо полувреме на стадион "Уембли", в което липсваха единствено головете. "Трите лъва" започнаха и завършиха частта с дълбока преса и смела игра, но пък германците също имаха своите възможности.

Мануел Нойер спаси страховит снаряд на Рахим Стърлинг, а на отсрещната врата непростим пропуск сам срещу вратаря направи Тимо Вернер. Секунди преди почивката Матс Хумелс се намеси блестящо в отбрана и не позволи на Хари Кейн да вкара сигурно попадение.

Второто полувреме започна с опасен удар на Хаверц, но в 75-ата минута "Трите лъва" поведоха. Рахим Стърлинг започна акцията и завърши с точен удар в малкия пеналт. Малко след това Германия можеше да изравни, но Томас Мюлер направи непростим пропуск. Така дойде 86-ата минута, в която Хари Кейн удвои аванса на своите и прати цялата нация в екстаз.

Така за първи път от 1966 година (финала на световното) насам Англия елиминира Германия на голям футболен форум. На четвъртфиналите (3 юли в Рим) момчетата на Гарет Саутгейт излизат срещу Швеция или Украйна, които играят тази вечер от 22.00 часа.

Как се разви сблъсъкът между Англия и Германия по минути вижте ТУК!


Домакините стартираха много смело с изнесена дълбоко напред линия, но постепенно германците се окопитиха и отправиха първия точен удар в двубоя чрез Леон Горецка. Джордан Пикфорд беше заел добра позиция и улови спокойно.

Малко след това Горецка беше препънат пред границата на наказателното поле и поиска червен картон за Деклан Райс, но халфът на англичаните беше предупреден само с жълт картон. Кай Хаверц се зае с изпълнението, но силният му изстрел намери стената.

Беше изминал четвърт час игра, когато Рахим Стърлинг отправи страховит снаряд от дистанция, но Мануел Нойер се хвърли и спаси атрактивно. Малко след това Хари Магуайър засече с глава при изпълнението на корнера, но страж №1 на планетата улови спокойно.

Половин час след началото германците успяха да изтласкат противника от своята половина и Тимо Вернер изпорти златен шанс за своите. Нападателят нахлу в наказателното поле и остана очи в очи с вратаря Пикфорд, но стреля право в обсега му.

Точно преди почивката англичаните също изпуснаха невероятна възможност, макар да не се стигна до удар. Германската отбрана не действаше по най-добрия начин при пробива на Рахим Стърлинг и топката се озова в краката на излезлия сам срещу Нойер Хари Кейн. Матс Хумелс обаче показа защо е един от най-добрите бранители на планетата за последната декада и изчисти по феноменален начин с класен шпагат.

Три минути след подновяването на играта Германия атакува постепенно и можеше да поведе. Кай Хаверц заложи на бомбен удар от шестнайсетина метра, при който топката влизаше точно под напречната греда, но Джордан Пикфорд успя да спаси своите с невероятна намеса.

Последва изключително скучен период, в който и двата отбора не сътвориха нищо съществено и рязко намалиха оборотите, навярно за задължителното събиране на сили.

В 75-ата минута Англия нанесе удар по своя голям противник. Люк Шоу получи отляво и центрира по земя в малкото наказателно поле, където Рахим Стърлинг се беше озовал на точното място и вкара отблизо.

Шест минути след това се стигна до скандален пропуск на Томас Мюлер! Световният шампион от 2014 година излезе сам срещу вратаря Пикфорд след бърза контраатака на Германия и заложи на удар в долния ляв ъгъл, но топката излезе в аут!

В 86-ата минута англичаните се възползваха от пропуска на съперника и нанесоха решителния си удар. Хари Кейн получи центриране отляво от Грийлиш и беше безпощаден с глава!

Леон Горецка върна акробатично назад в наказателното поле на Англия в добавеното време, но там нямаше кой да засече топката. 


Англия - Германия 2:0

1:0 Рахим Стърлинг - 75'

2:0 Хари Кейн - 86'


Англия: Пикфорд, Магуайър, Стоунс, Уокър, Шоу, Трипиър, Райс (Хендерсън - 88'), Филипс, Сака (Грийлиш - 69'), Стърлинг, Кейн

Германия: Нойер, Хумелс, Рюдигер, Гинтер (Джан - 88'), Госенс (Сане - 88'), Кимих, Кроос, Горецка, Мюлер (Мусиала - 92'), Вернер (Гнабри - 68'), Хаверц