Англия знае, че излиза в сряда вечер на „Уембли“ не само срещу Дания, но и срещу демоните, които преследват отбора в полуфиналите на големите турнири.

Само веднъж в историята си „трите лъва“ спечелиха мача сред най-добрите четири – през 1966-а срещу Португалия с 2:1, след което станаха световни шампиони. Само две години по-късно демоните „излязоха от ада“ и атакуваха Острова. На Евро’68 англичаните паднаха с 0:1 от Югославия.

Последваха 22 години мъчително чакане до следващия полуфинал. На Мондиал ’90 тимът падна от Германия след 1:1 и 3:4 при дузпи. Крис Уодъл и Стюърт Пиърс изпуснаха фатално. 

Минаха още шест години и Англия се завърна на „Уембли“ в полуфинал срещу Германия на Евро ’96. Отново 1:1, отново дузпи и този път 6:5 за Бундестима. Грешкникът бе Гарет Саутгейт, сегашният селекционер. 

И пак 22 години чакане. Този път вече като селекционер Саутгейт изведе Англия до полуфинал на Мондиал 2018. Киърън Трипиър даде преднина за „лъвовете“ срещу Хърватия, но накрая отборът падна с 1:2 след продължения.

Суперкомпютър постави Англия като втори фаворит за титлата с 29,4 процента шанс за нея, пише "Труд". Първа е Италия с 39,8 на сто. Следват Испания (22,4%) и Дания (8,4%). Но Англия е единственият полуфиналист, който не е допуснал гол на Евро 2020.