Магията на футбола не оцеля и този път. Все по-невъзможно става за Давид срещу Голиат. Справедливостта сега е цинична тема. И всичко това във времена на VAR, модерни технологии и камери от всевъзможни ъгли. Дори така, пак се намира начин, за да се доубие романтиката в най-великата игра. 

Вдъхновяващият "Уембли" не заслужаваше да бъде арена на подобно кощунство, на такъв обир! Англия е на финал след продължения и 2:1 над Дания. Златният гол вкара Хари Кейн при добавка след много съмнителна дузпа.

След мача дори англичаните с половин уста си признаха, че нарушение няма. „Дейли мейл“ събра мнения от туитър на фенове на „трите лъва“, видели несправедливостта в очите. Но връщане назад няма. Може би, когато изтрезнеят...от еуфорията, поданиците на кралицата ще се доубедят колко е несправедливо. Това не е магията на футбола. 

Щеше да бъде, ако Англия не бе сочена за фаворит и бе постигнала всичко сама до финала. Но от самото начало на турнира остава впечатление, че целта е и те да опитат от сладостта на триумфа. Вместо това при свирената дузпа срещу Рахим Стърлинг имаше втора топка на терена, но главният съдия Дани Макели от Нидерландия не я видя. Имаше и „гмуркане“ на нападателя на „Сити“, а при изпълнението на Хари Кейн, фенове светиха с лазер в очите на вратаря Каспер Шмайхел. Целта оправдавала средствата! 

Но магията на футбола на Евро 2020 си отиде с Дания. "Червеният динамит" спечели милиони фенове на 12 юни заради инцидента с Кристиан Ериксен. Чудо бе, че халфът оцеля. Помните ли как Симон Кяер бе главно действащо лице в спасителната акция, а след това 4 дни не даде нито едно интервю. Не публикува нито една снимка в социалните мрежи, за да обере овациите, както сме свикнали да правят мнозина други. 

Почитателите на "червените" се увеличиха значително и след второто скандинавско чудо - успеха над Русия с 4:1, превърнал ги в първия отбор, прескочил груповата фаза след 2 загуби на старта. Дания бе олицетворение на футболната романтика във времена на многомилионни сделки, алчни агенти, тв права, съмнителни правила на ФИФА и УЕФА.  А VAR? Той също е част от убийството на магията. Защото сега чувството за несправедливост е дори по-силно! 

Време е за големия финал. Англия никога не е играла в мач за европейската титла и явно това бе целта. Историческият момент настъпи, но вече с горчив привкус. Съперник е Италия. На Апенините може би усещат накъде духа вятърът, но не се страхуват. С тях са вече онези фенове, които досега подкрепяха Дания. Родината на футбола е сама срещу всички, а някога не беше така…

Материал на "Труд"