Сериозна критика отнесе в Германия селекционерът на английския национален отбор Гарет Саутгейт. Причината - изказване на треньора, при което той прави препратка към Втората световна война. Към тази тема в Германия са изключително чувствителни.

“Няма как да се скрие, че част от енергията срещу Германия отчасти дойде от това. Хора се опитаха да нахлуят у нас и ние имахме смелостта да се защитим”, казва цитираният от "24 часа" Саутгейт в изказване пред британска медия по повод дали Втората световна война е оказала влияние при отношението на публиката в 1/8-финала срещу Бундестима, спечелен от Англия с 2:0 на “Уембли”.

“Мистър Саутгейт, да не би да сте гледали по време на тренировъчния лагер много филми за Уинстън Чърчил и сега да искате да станете вторият най-велик британец за всички времена? Нека ви напомним - враговете на Чърчил се казваха Хитлер и Гьоринг, а не Томас Мюлер и Мануел Нойер.

Също така германските треньори Юрген Клоп и Томас Тухел донесоха последните 2 големи успеха на Англия в клубния футбол. Живеем през 2021 г., а не през 1945-а”, пише в коментар на “Билд” по повода.