Испания и Хърватия изиграха най-хубавия мач от началото на Евро 2020, който завърши 5:3 за "Ла Фурия" след продължения.

Драмата на стадион "Паркен" в Копенхаген беше огромна, но в крайна сметка иберийците ликуваха и се класираха за 1/4-финалите, където съперник ще победителят между Франция и Швейцария, които излизат един срещу друг тази вечер.

Шоуто в Дания започна още от самото начало и след куп добри възможности за Испания, в 21-ата минута Хърватия поведе с куриозен автогол на Педри. Халфът на Барселона върна към вратаря Унай Симон, който не успя да спре топката и тя влетя във мрежата му. Но с попадения на Пабло Сарабия, Сезар Аспиликуета и Феран Торес Испания направи пълен обрат.

Проследете развоя на мача по минути тук

Хърватия обаче не се предаде и прати сблъсъка в продължения с голове на резервите Мислав Оршич в 85-ата минута и Марио Пашалич в 92-ата. Но в тях "Ла Фурия" отново дръпна с две попадения, дело на Алваро Мората (100) и Микел Оярсабал (104) и този път Испания не позволи драматичната развръзка от края на редовното време на сблъсъка.


Селекционерът на Хърватия Златко Далич направи две принудителни смени в състава си. Наказаният Деян Ловрен беше заменен от Дуе Чалета-Цар. Анте Ребич зае мястото на Иван Перишич, който е с положителна проба за коронавирус. В средата на терена застана звездното трио Матео Ковавич, Марсело Брозович и капитанът Лука Модрид.

Луис Енрике също направи две промени. Хосе Гая започна вместо Жорди Алба, а Феран Торес стартира на мястото на Жерард Морено. Атаката отново поведе Алваро Мората, който е подлаган на критики заради пропуските си. В предни позиции игра още Пабло Сарабия, втори мач на Евро 2020 записа и Серхио Бускетс, който преди началото на турнира беше болен от коронавирус.

Испания наложи доминация още в началото и голът във вратата на "ватрените" сякаш беше въпрос на време. В 13-ата минута Серхио Бускетс с отличен пас изведе Алваро Мората, който върна с пета към Пабло Сарабия, но неговият удар излезе в аут.

Малко по-късно Педри с фамозен пас по земя изведе Коке сам срещу вратаря. Асът на Атлетико Мадрид обаче стреля в средата и Доминик Ливакович изби с крак. В 19-ата минута Мората също пропусна 100%-во положение за гол.

Феран Торес центрира на далечната греда, където нападателят на Ювентус засече от непосредствена близост. Но вместо да скъса мрежата, той подари топката на Ливакович. Така се стигна до 21-ата минута, когато дойде най-куриозният момент в мача. Педри върна към Унай Симон в центъра на вратата, стражът не овладя и пропусна топката в мрежата си – 1:0 за Хърватия!

Фрапантната грешка шокира "Ла Фурия" и удари на Никола Влашич и Матео Ковачич излязоха в аут. Постепенно Испания се съвзе и стигна до изравняване в края на полувремето. След канонада към Ливакович, при която той изби мощен удар на Хосе Гая, топката стигна до Сарабия. И той със силен шут преодоля вратаря за 1:1!

Испания започна по-добре и втората част и в 57-ата минута стигна до пълен обрат. Торес центрира отлично отляво във вратарското поле, където Сезар Аспиликуета надскочи Йошко Гвардиол и с глава матира Ливакович за 2:1!

После Хърватия не успя да отговори на предизвикателството и головите положения пред Симон липсваха. В 66-ата минута той улови слаб удар на Анте Ребич без проблеми. Секунди по-късно Гвардиол можеше да изравни, след като стреля от границата на наказателното поле, но Симон с чудесна намеса отрази.

В 72-ата минута гол на Мората беше отменен за засада и без намесата на ВАР, а после световният вицешампион започна да хвърля всичко в атака, защото беше пред угрозата да отпадне. И това му изигра лоша шега. В 77-ата минута Пау Торес с дълъг пас изведе Феран Торес, който се справи с Гвардиол и с удар по земя вкара за 3:1!

Хърватия обаче категорично отказа да се предаде, хвърли всички сили в атака и това се увенча с успех. В 85-ата минута Мислав Оршич се разписа отблизо за 2:3, а в 92-ата минута драмата стана пълна. Тогава две резерви за балканците пратиха сблъсъка в продължения, Оршич центрира отляво и Марио Пашалич с глава вкара за 3:3!

В допълнителните 30 минути Хърватия изпусна два златни шанса да поведе чрез вихрещия се Оршич и Крамарич, а в 100-ата минута Испания пак дръпна в резултата. Тогава Мората получи топката, справи се с Йосип Брекало и с топовен удар под гредата отново матира Ливакович за 4:3!

В 104-ата минута Испания отново поведе с две попадения. Дани Олмо центрира от фланга в наказателното поле, където Микел Оярсабал се пребори за топката и прониза Ливакович за пети път в мача! Хърватия обаче отказа да се предаде Анте Будимир пропиля уникален шанс за гол, след като прати топката в аут от чиста позиция.

До края не падна нов гол и Испания се класира за следващата фаза, докато Хърватия напуска Евро 2020.

Хърватия – Испания 3:5

Голмайстори: 1:0 Педри (21-авт), 1:1 Сарабия (38), 1:2 Аспиликуета (57), 1:3 Ф. Торес (77), 2:3 Оршич (85), 3:3 Пашалич (92), 3:4 Мората (100), 3:5 Оярсабал (104)

Хърватия: Ливакович, Гвардиол, Чалета-Цар, Вида, Юранович (74-Брекало), Ковачич (79-Будимир), Брозович, Модрич (114- Иванушец), Ребич (66-Оршич), Петкович (46-Крамарич), Влашич (79-Пашалич)
Селекционер: Златко Далич

Испания: Симон, Аспиликуета, Гарсия (71-Пау Торес), Лапорт, Гая (77-Алба), Бускетс (102-Родри), Педри, Коке (78-Руис), Сарабия (71-Олмо), Мората, Ф. Торес (87- Оярсабал)
Селекционер: Луис Енрике

Стадион: "Паркен", Копенхаген
Съдия: Джунейт Чакър (Турция)
Жълти картони: Брозович, Чалета-Цар (Хърватия)

Снимка: БГНЕС