Историческо съперничество ще даде старт на полуфиналната фаза на Евро 2020. Испания срещу Италия е двубой, който мнозина биха определени като финал преди финала. 

101-годишно съперничество, събрано в 37 двубоя. Балансът е изравнен – по 11 успеха, на Италия е тази, която ще търси реванш. „Адзурите“ не са забравили тежкото 0:4 на финала на Евро 2012, когато селекцията на Висенте дел Боске ликува в Киев. През 2018 дойде друго 0:3 в световни квалификации, които са и голямата болка на италианците заради неуспеха да се класират. 

„Скуадрата“ е готова за реванш, а отмъщението е ястие, което се сервира най-добре студено, е казал авторът на криминалния роман „Кръстникът“ Марио Пузо. Залогът е място на финала, а Италия иска да опази и рекорда от 32 мача без загуба. Целта е постижението на „Ла Фурия“ и Бразиля от 35.

Едно е сигурно – тимът на Роберто Манчини не иска да стига до дузпи. По този начин Испания триумфира срещу „адзурите“ на Евро 2008. Същото се случи и на 1/2-финал на Конфедерациите през 2013.

В навечерието на мача селекционерът на „Ла Фурия“ Луис Енрике публикува снимка, на която ясно личи как разузнава играта на „адзурите“.

„Подготвяме се по най-добрия възможен начин“, написа бившият треньор на „Рома“, „Селта“ и „Барселона“, цитиран от "Труд".

По-късно той се обясни в любов на съперника заради периода му в „Рома“: „Обичам Италия, харесвам Рим, такъв невероятен град, но това е голямо предизвикателство. Италия – обожавам я заради храната, сладоледа и футбола.“

На Апенините Валтер Дзенга посочи петимата лидери на отбора: „двамата харизматични Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини, тактикът Жоржиньо, и фантазията на Лоренцо Инсинье. Както и тихият лидер Джанлуиджи Донарума. Той дава необходимото спокойствие. На 22 години е, а вече има над 200 мача на клубно ниво, докато моят дебют в Серия А дойде на 23.“

Италия и Испания се изправят един срещу друг тази вечер от 22 часа на „Уембли“. Двубоят ще бъде описан по минути в Gol.bg. Победителят ще излезе на същия стадион в неделя, а съперник е някой измежду Англия и Дания.