Италия победи с 2:1 Белгия и се класира на полуфинал срещу Испания на Евро 2020. Николо Барела (31) и Лоренцо Инсинье (44) осигуриха участие на адзурите в тази фаза, до която не бяха стигали от 2012-а. Тогава селекцията наЧезареПрандели отстъпи с 0:4 пред червените фурии в спора за трофея. Вкараната от Ромелу Лукаку (45+2) дузпа се оказа недостатъчна и златното поколение на червени дяволи пак остана без трофей.

Замисленото от бившия президент на УЕФА Мишел Платини паневропейско първенство в неочаквана комбинация с коронапандемията ще остави незаличим спомен. Причината не е само в ранното отпадане на носителя на трофея Португалия, световния първенец Португалия, непоклатимия лидер в ранглистата на ФИФА Белгия или вечния кандидат за слава Германия.

Най-прагматичният от грандовете на планетата – Италия, скъса със предпазливостта и тънките сметки, с които е известен повече от век. Селекционерът Роберто Манчини за близо 3 години успя да обърне посоката на кръвоносната система на адзурите. И ако Италия и забавление във футбола бе абсурдна комбинация, сега не е така. Кой би повярвал, че с изявите си да момента точно скуадрата ще носи красотата на Евро 2020!

Разбира се, да предизвикваш възхищение с играта си не е гаранция, че ще спечелиш трофея. Историята познава много красиви губещи. Полуфиналът срещу Испания във вторник е сериозно изпитание преди битката за Сребърната амфора идната неделя. На Апенините обаче в момента са в еуфория и никой не може да им отнеме мечтите.

Цифрите впечатляват. Италия удължи серията си без загубана 32 мача, нареждайки 13 победи. По това време преди 3 години Белгия елиминира последователно Япония и Бразилия, за да завърши трета на мондиала, който адзурите гледаха по телевизията. Което за пореден път показва каква огромна работа е свършил Роберто Манчини и сякаш е дал на националния отбор всичко, което не е могъл като играч.

В петте дни до мача течаха дискусии как да бъде опазен Лукаку. Титулярят Джорджо Киелини бе с контузия, а заместникът му Франческо Ачерби се справи на ниво. Манчини се спря на капитана, който не само не го подведе, а действа като футболен професор. А когато имаше нужда, Бонучи и Спинацола бяха на линия.

Белгийцитезаложиха на обичайното 3-4-3, но бяха задушени от пресата и агресията на съперника. Така до голям степен беше прекъсната връзката към Лукаку, докато на левия фланг Доку предимно надделяваше в спора с Ди Лоренцо. Де Бройне като фалшива деветкабе с по-свободна роля, но за пореден път се доказа, че не бива да се разчита на непълно възстановен футболист, колкото и да е важен.

Настървението у адзурите нямаше как да не доведе до гол. Всъщност през първото полувреме Италия за пореден път показа защо спечели симпатиите на неутралните фенове. Притежание на топката, интелигентни комбинации и натиск. Голът на Бонучи правилно бе отменензаради засада, но попаденията на Барела (31) и бижуто на Инсинье (44) изправиха червените дяволи до стената, пише "Тема спорт". Тогава реферът Винчич смело отсъди дузпа, от която Лукаку (45+2) намали. Словенецът сякаш бе гузен, че през март в световната квалификация в София посочи пресилено бялата точка при успеха на Италия с 2:0. Защото по-късно при идентичен контакт на Де Бройна срещу Жоржиньо си замълча…

Преди турнира Манчини беше попитан къде се вижда на 12 юли. Той отговори, че ще с приятели на море вПортоново, а децата ще му искат автограф като европейски шампион...

Снимка: БГНЕС