До Мондиал 2014 включително Франция беше една от любимите жертви на Германия на големи първенства. Тогава Матс Хумелс вкара единствения гол в сблъсъка им на четвъртфиналите, а малко по-късно Бундестимът покори света за четвърти път в историята си.

Нещата започнаха да се променят на Евро 2016, когато "петлите" елиминираха Маншафта на полуфиналите с два гола на Антоан Гризман. А снощи автогол на Хумелс реши всичко в полза на Франция.

Статистиката на Opta показва, че за първи път в историята Франция печели два поредни пъти срещу Германия на големи форуми. Интересното е, че преди това "петлите" имаха само една победа над този съперник на световни или европейски финали - през 1958 година.

 

 

За Германия загубата беше първа в откриващ мач на европейско първенство след 7 победи и 5 равенства. През 2004 година тимът стартира 1:1 срещу Нидерландия и след това винаги печелеше първия си мач на европейски първенства.

 

 

Средната възраст на Бундестима снощи беше 28 години и 347 дни. Германия не е имала толкова стара формация на голям форум от Евро 2000. Тогава в мача срещу Румъния средната възраст беше 30 години и 86 дни.