Предложението на кмета на Мюнхен Дитер Райтер стадионът в града да бъде осветен в цветовете на дъгата за мача между Германия и Унгария в сряда вечерта бе отхвърлено от УЕФА. Това разгневи градоначалника и той разкритикува европейската футболна централа, както и ГФС.

Идеята на Райтер бе по този начин да се протестира срещу наскоро приет в Унгария закон, който забранява демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността сред лица под 18 г., както и разпространението сред тях на материали, които промотират смяната на пола.

В Мюнхен решиха да отговорят на наложените в Унгария ограничения с осветяване на стадиона в цветовете на дъгата, които са символ на LGBT общността, в която влизат лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални. Кметът Райтер изпрати молба до УЕФА, но оттам забраниха идеята да се реализира.

“Според устава си УЕФА е политически и религиозно неутрална организация. Заради политическия контекст на това искане, което е насочено срещу решението на парламента на Унгария, УЕФА трябва да го откаже”, гласи отговорът на евроцентралата.

Преди това унгарският външен министър Петер Сиярто обяви идеята за осветяване на мюнхенския стадион в цветовете на дъгата за “вредна и опасна”.

“Искахме да изпратим ясен знак за солидарност с LGBT общността в Унгария. Смятам решението на УЕФА за срамно. Нека знаят, че с него те няма да спрат Мюнхен, Бавария и Германия да обявят пред целия свят, че сме за равенство и свободно самоопределение по отношение на сексуалната идентичност и за солидарност към хората”, бе коментарът на ядосания кмет Райтер, цитиран от "24 часа".

Той добави, че е изключително разочарован и от позицията на ГФС, че няма как да повлияе на това решение. Предложението на УЕФА идеята да се осъществи на други дати Райтер нарече смехотворно.

Все пак Мюнхен ще изрази своя протест срещу унгарския закон. На сградата на кметството ще бъдат спуснати знамена с цветовете на дъгата. Същото ще се случи и на голяма мелница в близост до стадиона.