Джудистката ни Ивелина Илиева направи успешен дебют на Олимпиада, но приключи участието си в 1/8-финалите в категория 57 килограма. 

На старта 29-годишната българка победи с "ипон" трикратната африканска шампионка Гофран Хелефи (Тунис). Илиева, която в началото на годината пропусна четири месеца заради лечение на травма на коляното, беше по-активна през цялата среща и успя да тушира съперничката си 10 секунди преди края на редовното време. 

Следваща й съперничка беше действащата световна шампионка Джесика Климкейт (Канада), която се оказа непреодолимо препятствие. Джудистката не успя да и се противопостави и допусна загуба с ипон.

Българката постигна най-големия си успех в джудото именно в Токио преди две години, когато се класира на пето място на световното първенство в японската столица.

“Това е джудото. Един момент и после нямаш шанс. Тя успя първа да вземе своята ситуация. Пътят ми дотук беше много труден, съпътстван от много контузии. Радвам се, че успях да стигна дотук, в нито един момент не се предадох”, каза изключително разстроената Илиева минути след загубата си.