Стойка Кръстева е вторият медалист за България на Олимпийските игри в Токио след Антоанета Костадинова, която завоюва сребърен медал в спортната стрелба.

Днес нашата боксьорка размаза наперената китайка Юан Чанг (№2 в схемата и действаща шампионка от Азиатските игри) с 4:1 съдийски гласа в категория до 51 килограма по изключително категоричен начин, печелейки безапелационно и трите рунда!

Така нашето момиче със сигурност взима отличие на Игрите и въпросът е единствено дали това ще бъде злато, сребро или бронз! 35-годишната Кръстева доминираше през целия двубой, като показа по-голяма класа, опит и активност от съперничката си, за да заслужи гласовете на четирима от съдиите, а крайният резултат в нейна полза бе 30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 28:29.

По този начин българката вече е полуфиналистка в Токио и със сигурност ще спечели поне бронзов медал, който ще бъде първи за родния бокс от Олимпиадата в Лондон през 2012, когато Тервел Пулев спечели бронз в категория до 91 килограма.

За място на финала в Токио Кръстева ще спори с представителката на домакините Цукими Намики, която победи Ингрит Лорена Валенсия Виктория от Колумбия с 5:0. Двубоят между Кръстева и Намики ще бъде на 4 август от 8:15 часа българско време.

"Най-важното е дългогодишният труд и екипната работа. Аз изпълнявах стриктно тактиката на треньора, това е разковничето да се поздравим с този успех. Тренирали сме достатъчно, много сме подготвени, надявам се да покажем всичко, на което сме способни и вече ще видим какъв ще бъде медалът", сподели пред БНТ Кръстева след успеха си над Чан.

Екипът на Gol.bg поздравява заслужената полуфиналистка и пожелава на Стойка Кръстева българският химн да звучи в Токио в нейна чест!