Александър Зверев е новият олимпийски шампион по тенис. Германецът постигна един от най-големите успехи в кариерата си след като победи в два сета Карен Хачанов на финала на турнира в Токио. Златният медал на Зверев има огромна историческа стойност, тъй като е първи за Германия от олимпийски турнир на сингъл за мъже, както и втори в индивидуалната надпревара след триумфа на Щефи Граф на Игрите в Сеул през 1988 г.

Първата ракета на Германия игра много по-офанзивно и в хода на мача допусна повече непредизвикани грешки (15-11), но за сметка на това имаше сериозно преимущество по отношение на уинърите (22-7), а броят на асовете му също бе по-висок (6-3). Шампионът от Мастърса в Мадрид реализира четири от осемте си точки за пробив (50%), докато Хачанов не успя да оползотвори единствения брейкпойнт, до който достигна, пише tenniskafe.com.

И двамата опоненти сервираха много добре в началото и спечелиха първите си подавания. В трети гейм Хачанов отново опита да затрудни Зверев с началния си удар, но германецът бе подготвен и успя да противодейства много добре на играта на руснака, осъществявайки първия пробив в мача. Германецът продължи да пласира много качествени сервиси, които комбинира с умела игра при мрежата, и по този начин затвърди брейка и направи резултата 3-1 в своя полза.

Началният удар на Хачанов отново заработи и световният №25 успя да прекъсне серията на опонента си, завършвайки петия гейм с ас. Руснакът стигна до точка за пробив, след като Зверев допусна три поредни непредизвикани грешки при 40-15, но въпреки това четвъртият в схемата успя да излезе от трудната ситуация и да възстанови разликата от два гейма при 4-2.

Хачанов отново редуцира пасива си, но Зверев не му позволи да стигне до нова възможност за пробив и се доближи на гейм от спечелването на първата част. В маратонския девети гейм пред германеца се октир сетпойнт, който обаче не бе реализиран.

При третия дюс Хачанов пласира топка до линията, която първоначално бе отсъдена като добре. Зверев обаче поиска повторение и от него се видя, че решението на лайнсмена е неправилно. Така световният №5 стигна до втори сетбол, който успя да ополозтвори и спечели сета с 6-3.

Зверев започна много уверено втория сет и спечели сервис гейма си на нула, след което зачестилите грешки на Хачанов му помогнаха да стигне до два поредни брейкпойнта. Руснакът успя да избегне опасността, но вендага след това допусна нова непредизвикана грешка, която предостави на неговия опонент трета възможност за ранен пробив. Последва дълго разиграване, в края на което Хачанов отново изпрати топката в мрежата слад атака от форхенд и така Зверев увеличи преднината си на 2-0.

Световният №25 опита да пробие защитата на опонента си с мощни атаки по цялата ширина на корта, но Зверев отговори по чудесен начин на предизвикателството на руснака и първата почивка в сета дойде при комфортен аванс от 3-0 за финалиста от US Open.

В четвъртия гейм Зверев навакса пасив от 15-40 и стигна до брейкпойнт, който обаче не успя да реализира. Впоследствие Хачанов имаше възможност да приключи гейма в своя полза, но световният №5 преодоля защитата на опонента си с много добре премерен лоб. Впоследствие Зверев пласира два чудесни бекхенда по диагонала, с които не остави шансове на Хачанов и направи огромна крачка към златния медал, реализирайки нов пробив за 4-0.

Зверев увеличи преднината си с гейм на нула, но след тоав Хачанов успя да прекъсне серията му, намалявайки резултата на 5-1. Германецът започне леко припряно седмия гейм и изостана с 0-30, но сервисът му отново го измъкна от трудната ситуация и той успя да осъществи обрат, достигайки до шампионска точка. Световният №5 осъществи чудесна комбинация „сервис-воле“, с която сломи съпротивата на Хачанов и триумфира с 6-3, 6-1 след 78 минути игра, превръщайки се в първия германски олимпийски шампион на сингъл при мъжете.