Спортистите на САЩ оглавиха крайното класиране по медали на Олимпийски игри за 18-ти път в историята си (по класическата система, в която класирането се определя според броя на спечелените златни медали, а при равенство - сребърните и бронзовите).

Американците са победители още на първите модерни Олимпийски игри в Атина през 1896 година, а оттогава насам са се провели общо 29 Олимпиади, като САЩ не взима участие в Игрите в Москва през 1980 година. Успехът на страната в Токио дойде по драматичен начин, след като в началото на последния ден на Олимпиадата Китай все още беше начело в класирането по медали. Американците обаче се представиха много силно в заключителния ден в японската столица, включително с титли на женските национални отбори по баскетбол и волейбол, за да завършат Олимпиадата с 39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови медала.

По този начин в Токио САЩ спечелени най-много златни, сребърни и бронзови отличия. На второ място завършва Китай (38, 32, 18), а челната тройка допълват домакините от Япония (27, 14, 17). Много силно се представи отборът на Великобритания с 22 златни, 21 сребърни и 22 бронзови медала за четвъртото място, а в топ влезе и отборът на Руския олимпийски комитет (20, 28, 23).

Олимпиадата в Токио бе силна и за България, като с три златни, един сребърен и два бронзови медала страната ни завършва на 30-то място в класирането, а зад нас остават държави като Турция, Гърция, Румъния, Словения, Украйна, Израел, Ирландия, Словакия, Австрия, Португалия, Аржентина, Мексико, Индия и други. /БГНЕС