Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Здравко Методиев, който възхвалява гордостта на България на Олимпиадата в Токио - десетте ни медалистки.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Олимпийските игри в Токио приключиха, а България зае престижното 30-о място в крайното класиране с 6 медала - 3 златни, един сребърен и два бронзови.

Заслугата беше изцяло на жените, защото олимпийските ни шампионки са Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и ансамбълът по художествена гимнастика, който само мултиплицира превъзходството на нежния пол в България. Антоанета Костадинова беше близо до златото, но все пак взе сребърен медал в стрелбата, а бронзови отличия заслужиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

Всъщност превъзходството на жените над мъжете не е нещо ново. На Игрите в Рио де Жанейро през 2016 имахме само 3 медала - сребърен на Мирела Демирева и два бронза - на Елица Янкова в борбата и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Ако върнем лентата назад към Лондон 2012, отново силата е в нежния пол. Станка Златева (борба) и Милка Манева (вдигане на тежести) взеха сребърни медали, а с бронз остана Тервел Пулев (бокс). 

Пекин 2008 беше последният бастион на мъжете по брой отличия, но борците ни Явор Янакиев, Радослав Великов и Кирил Терзиев завършиха с бронзови отличия. Повече тежаха медалите на Румяна Нейкова (златен в гребането) и Станка Златева (сребърен в борбата).

Повече медали от тези в Токио имахме в Атина 2004 година - 12. Тогава златните официално бяха два - на Мария Гроздева в стрелбата и на покойния ни голям щангист Милен Добрев. Цели 9 бронзови медала и един сребърен, който обаче цял свят призна за златен - този на Данчо Йовчев.

Не мога да повярвам, че минаха цели 17 години от една от най-големите кражби в спорта. 17 години от най-уродливото съдийско решение, което съм виждал някога, защото Данчо беше с няколко класи над комичния гръцки гимнастик, на когото му трепереха ръцете и краката по пътя към върха. Завършилият на трето място Юри Кеки каза всичко само с един жест - той вдигна ръката на Йовчев.

Затова и в моето съзнание Игрите в Атина са успешни за България - 3 златни и 9 бронзови медала. Каквото и да ви казват статистиците. Защото тогава олимпийските ни шампиони бяха трима - Мария Гроздева, Милен Добрев и Йордан Йовчев. Всички българи си броим неговия медал за златен. Не защото сме българи, а защото сме обективни, за разлика от съдиите във финала на халки в онзи горещ 22 август 2004 година. На тях Бог ще им даде оценки.

На Игрите в Атина жените също имаха превъзходство над мъжете, защото един от бронзовите ни медали беше на ансамбъла по художествена гимнастика. 

Трябва да се върнем чак до Сидни 2000, за видим "мъжко" превъзходство в българския лагер. Тогава от 13 медала (5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови) мъжете водеха на жените с 10:3 (Данчо Йовчев взе два бронзови медала - на халки и на земя).

Затова и големият въпрос е дали наистина жените са "нежния" пол. А фразата "Биеш се като момиче" официално става национална гордост. Защото докато мъжете в България (граждани, политици и спортисти) само се перчеха и ежеха, 10 БЪЛГАРКИ, 10 български жени завоюваха медали в Токио. 

Само вижте как Ивет Горанова преби съперничките си в каратето. Същото стори Стойка Кръстева в бокса. В борбата Ева и Тайбе не бяха много далеч от финалите, а Антоанета Костадинова показа, че може да стреля точно до милиметър. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова пък направиха с пластичност и ефирна красота. 

Благодарим ви, 10 прекрасни български жени, че ни накарахте са почувстваме малко повече мъже. 

 

Здравко Методиев, специално за Gol.bg