Галерия

Олимпийската ни шампионка по бокс от Игрите в Токио – Стойка Кръстева сподели, че в дните преди финала с туркинята Бусе Чакъроглу, е имала желание буквално да разнесе съперничката си из ринга. Тя направи това признание в пресклуб „България”, където получи наградата си за Спортист №1 за месец август.

Стойка разби с 5:0 съдийски гласа Бусе на финала в японската столица в категория до 51 килограма и донесе на страната ни историческо злато при жените в бокса, както и първа титла за този спорт от 1996 година насам. Тя бе наградена заедно със своя наставник Борислав Георгиев, който е Треньор №1 на август. Двамата поделят своите призове със златната в каратето Ивет Горанова и нейният наставник Ангел Ленков.

„Какви бяха мислите ми преди финала? Три дни преди мача исках да изляза да я държа във въздуха 9 минути, тъй като именно от този състезател загубих 40 дни по-рано на олимпийската квалификация. В последствие, ден преди мача исках да изляза и да покажа най-добрата игра. Вече по време на самия финал просто исках да видят коя е България, и че нейното място е на върха”, сподели Стойка, цитирана от Boec.bg.

Тя благодари на 153-то Спортно училище „Неофит Рилски”, където заедно с Борислав Георгиев вече са учители под шапката на ОСК „Локомотив София”. На церемонията днес присъства и председателят на „железничарите” Даме Стойков.

„Трябва да признаем, че имаше вариант Стойка да не е шампион сега. Ако Боби не бе дошъл при мен, за да я включим към отбора преди три години, сега това може би нямаше да е реалност. В последните години има развитие в спортните училища и благодарение на това сега „Локомотив” има олимпийски шампион. Нещо, което не ни се бе случвало много отдавна”, каза Стойков.

Стойка допълни, че все още не е решила дали ще бъде част от състава за Световното първенство в края на октомври. „Нека да си почина, имам нужда. После ще видим как ще процедираме. Със сигурност оставам в бокса, но ще видим под каква форма ще е”, каза още шампионката.

Много любопитна среща се получи и в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”. Там Стойка и Борислав Георгиев се запознаха с легендата в кану-каяка Ваня Гешева – носител на златен, два сребърни и един бронзов медали от Олимпийски игри.