Организаторите на световното първенство по футбол в Катар ще обособят зони за отрезвяване на прекалили с алкохола привърженици, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки Скай Нюз.

Турнирът, насрочен за дните между 20 ноември и 18 декември, ще бъде първият в историята на територията на страна с мюсюлманско население, която има стриктни закони срещу продажбата и употребата на спиртни напитки. Футболните фенове пък са  известни като любители на бирата в сериозни количества и това създава немалко главоболия на Международната футболна асоциация (ФИФА) и организационният комитет. Част от спонсорите също са гиганти в пивоварната сфера.

Според информацията, Катар ще позволява употребата на бира на стадионите три часа преди началото на мачовете и до един след техния край, но не и по време на игра. Изпълнителният директор на Катар 2022 Насер Ал Хатер заяви за Скай Нюз, че за прекалилите с пиенето ще има зона за отрезвяване.

"Имаме планове за справяне със ситуации, в които някои хора са употребили твърде много алкохол", каза той и добави, че организаторите правят това с цел запазване на безопасността на всички по трибуните. Той смята, че това е "добра идея", предава БТА.

Ал Хатер заяви също така, че привържениците от ЛГБТИ общността могат да се чувстват добре дошли и в безопасност в Катар. Хомосексуализмът е нелегален в страната, която обаче ще направи смекчи законите по време на турнира.

"Всеки човек е добре дошъл в нашата страна и може да се чувства в безопасност", каза още Ал Хатер и увери, че това важи и за двойки, които желаят да се държат за ръка на публични пространства.

През тази година Катар и други страни от Близкия изток забраниха излъчването на приключенската анимация "Светлинна година", тъй като тя съдържа прояви на забранена сексуална ориентация.

Снимка: БГНЕС