Битката за световната титла по футбол в Катар официално започна на националния празник на страната. На церемония на стадион "Ал Байт" фенове от цял свят станаха свидетели на музикално шоу, което продължи с речи на президента на ФИФА Джани Инфантино и лидера на Катар емир Тамим бин Хамад Ал Тани. Джунг Кук, член на групата BTS, боливудската звезда Нора Фатехи и американската певица Lil Baby изпяха официалния химн на Световното първенство по футбол The World Is Yours To Take. Пред стадиона като селфи кът е поставена огромна световна титла.

Церемонията започна с думи към света на Морган Фрийман, който цитира Корана и говореше с Даним, катарско момче с увреждане. Двамата обявиха света като единно цяло и го поканиха да се наслади на събитието. „Въпреки различията ни, говорейки различни езици, ние трябва да ценим емоциите, които ни свързват “, каза Фрийман.

Последва традиционна катарска песен и традиционния арабски танц със саби, след което бяха разкрити знамената на всички участници в първенството, последва и ретроспекция на химните на първенствата от 2008 г. насам.

Последва видео, разказващо историята на футбола в Катар и развитието на спорта от пустинята до изграждането на луксозните стадиони за световното първенство. Катарското кралско семейство разписа една от първите национални фланелки, а лидерът на Катар емир Тамим бин Хамад Ал Тани произнесе приветствена реч, като обяви, че страната е работила, за да направи добро на цялата човешка раса и сега всички ще се радват на един празник на човечеството на различни по своята сексуалност, раса, пол и възраст хора от целия свят. "Нима има нещо по-красиво от това да забравим за различията си", призова емирът и пожела късмет на всички отбори.  Церемонията продължи с грандиозна заря!

В интервю за агенция Асошиейтед прес режисьорът на церемонията Марко Балич обеща шоу и изпълни заканата си, след като професионално организира и церемониите по откриването на Олимпийските игри в Рио (2016) и Токио (2020).

Катар дебютира на световни първенства. И се стреми да спази традицията до момента - никоя страна - домакин не е била победена в началния мач. Катарците са в група А, която включва още Еквадор, Холандия и Сенегал. Откриването е срещу Еквадор, който направи добри плейофи, но пристига без много известни имена. Това ще бъде четвъртото световно първенство, на което отборът на Еквадор ще участва.

„Беше много натоварващо умствено, емоционално и културно“, увери в интервю за испанския вестник MARCA Марко Балич. 

 

La'eeb ?#Qatar2022 | #FIFAWorldCup pic.twitter.com/BmqeDmZAET

— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 20, 2022

 

"За първи път световно първенство по футбол има такава церемония по откриването. Досега беше в един ред - певец, знамената и край. Този път е церемония като тази на Олимпийските игри. Катарците поискаха такава, която да обясни какво предлага страната на света, съдържателен разказ. Това е историята на една страна, която кани всички да дойдат в Катар, независимо от пола, религия или сексуални предпочитания. Те искат да се покажат като платформа за мир между Изтока и Запада", казва Балич.

"Катар иска да каже на света, че пази традициите си, но в същото време гледа към бъдещето. Футболът обединява богатите и бедните, това е тяхната сила, която е уникална”, увери венецианецът. "Разбира се, огромна трагедия са хората, които загинаха на стадионите. Но мисля, че това е сериозен проблем в цяла Азия. Индия има 48 000 смъртни случая годишно в строителния сектор. Сигурен съм, че с пренасянето на тези събития от такъв мащаб в тези страни се постига напредък, отварят се врати“, каза цитираният от "Труд" Балич.

Церемонията е покана към целия свят да пътува до Катар. „Вратата в Катар ще бъде отворена от жена. След това Морган Фрийман, Инфантино и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани ще приветстват гостите. И споменът за миналото ще се появи чрез талисманите, сред които Наранхито, който ще поздрави La'eeb, джинът на лампата. В музикалната част участват южнокорейецът Джунг Кук, заедно с катареца Фахад Ал Кубаиси", обяви Балич.

В тази работа на потапяне в катарската култура Балич намира съществена подкрепа в Ахмед ал Бейкър, заместник артистичен директор. Те са ръководители на екип, допълван от Анджела Ало (художествен директор), Дурхам Маренги (светлинен дизайнер), Кристоф Бергуно (отговорен за пиротехниката).

 

The atmosphere is building! ?#Qatar2022 | #FIFAWorldCup pic.twitter.com/jpH28QL2Ze

— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 20, 2022

 

Официалната песен на Световното първенство бе изпълнена за първи път на живо на церемонията по откриването. „Hayya Hayya“ символизира как музиката и футболът могат да обединят света“, каза Кей Мадати, търговски директор на FIFA, за смисъла на песента. Изпълнителите на песента са Тринидад Кардона, Дейвид Адедеджи Аделеке, по-известен като Давидо и Айша. Историята на Кардона е любопитна, защото става известен на 17 години, когато негов приятел го записва как пее в банята, видеото за кратко време достига милиони гледания. Давидо е певец и автор на песни, роден в Съединените щати, но израснал в Нигерия. Самият той е искал да смеси тези две култури в музиката си. Най-известните му песни са „Don Jazzy“, „2 Face idibia“ или „Wande Coal“. През 2020 г. списание Times го класира като един от 20-те души, които могат да променят света и той се появи във филма „Принцът на Замундия 2“ на Еди Мърфи. Айша е представителката на Катар, една от най-известните артистки в страната.

Световното първенство започна на фона на грандиозни скандали и твърдения за над 6500 загинали работници, които са участвали в строежа на стадионите, подслушване на видни футболни фигури, определящи в публичните си оценки рейтинга на Катар и най-вече - признанието на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, че страната е спечелила домакинството си с грандиозна корупция и гласовете на Франция срещу сделка за бойни самолети. Първенството започна и на фона на странни забрани за феновете да не пият алкохол на и извън стадионите, да не са разголени на публични места и т.н

Мачът между Катар и Еквадор ще започне от 18:00 часа на стадион Ал Байт.