Футболът наистина може да сътвори невероятни житейски истории и тази на вратаря на националния отбор на Еквадор Ернан Галиндес е истинско потвърждение на това твърдение. Галиндес не допусна гол във вратата си в мача на откриването на Мондиал 2022 срещу домакина Катар, но той влезе във фокуса на медии и публика със страстното си изпълнение на химна на Еквадор преди срещата.

Явно вратарят е истински патриот. Но всъщност 35-годишният днес Ернан Галиндес е роден в Росарио, Аржентина. Той е в същата възрастова група като Лионел Меси и Анхел Ди Мария (87-88). Всъщност Ернан казва, че се е изправял няколко пъти срещу Лионел като деца и че Меси е вкарал първия гол на него, когато са били 5-годишни деца. Галиндес е бил съотборник в юношеските отбори на Росарио Сентрал. Но както често се случва, пътищата им се разделят и дори и в Аржентина не всеки е Меси или Ди Мария.

Докато няколко момчета от неговото поколение триумфираха в Аржентина и отидоха в Европа в сериозни клубове, то Ернан така и не успя да се утвърди в елитната дивизия на страната. Той претърпя изпадане с Росарио Сентрал и през 2011-а година, на 24-годишна възраст, играеше за резервите. Беше с видимо наднормено тегло и мислеше за отказване от футбола.

Осигуриха му трансфер в чилийския Рейнджърс Талка, но още по време на подготовката стана ясно, че треньорът не го харесва и няма да разчита на него. Пращат го под наем в Универсидад Католика, който по онова време играе във втора дивизия на Еквадор. Там той намери най-добрата си форма, утвърди се, след което помогна на Универсидад Католика да влезе в елита на еквадорския футбол. Но това не беше всичко – Ернан Галиндес стана капитан на отбора, обявен бе за най-добър вратар в първенството. Преди две години получи еквадорски паспорт, а селекционерът на националния отбор го включи в сметките си.

Вчера на 35-годишна възраст Ернан Галиндес гордо и емоционално изпя химна на Еквадор. И показа, че винаги има и друг начин да успееш.

"Преди две години ми беше невъзможно да си представя себе си на световно първенство . Истината е, че е сбъдната мечта. Безкрайно съм благодарен на треньорския щаб, на ръководството и на хората, на страната. Еквадор е моята страна и аз ще ги защитавам с всичко, което имам", казва вратарят пред медиите в страната точно преди заминаването.

Снощи еквадорците спечелиха срещу Катар с 2:0, но сега им предстои много по-тежък тест – изправят се срещу Нидерландия. А Галиндес на 35 години има шанса да се докаже отново.

Материал на БТА