Еквадор тресна с 2:0 Катар на старта на Мондиал 2022 и поведе в група А, където са още тимовете на Нидерландия и Сенегал.

Двата гола за южноамериканците заби Енер Валенсия още през първото полувреме, тогава още едно попадение на звездата бе отменено от ВАР поради тънка засада.

Еквадор изцяло доминира, тотално смачка плахите си гости, вкара да пъти и в крайна сметка заслужено си взе победата и трите точки. Катар разочарова и с нищо не показа, че заслужава нещо от този мач.

Вижте ТУК най-интересното от мача по минути


Еквадор започна лудо мача и още в третата минута успя да вкара. Тогава Торес със страхотна странична ножица намери Валенсия в наказателното поле на домакините, който с глава без проблеми опъна мрежата на Катар. ВАР обаче се намеси и бе маркирана изключително тънка засада при атаката на южноамериканците.

Футболистите на Еквадор продължиха изцяло да доминират, докато плахите катарци не знаеха къде се намират и основно се защитаваха.

Така се стигна до 15-ата минута, когато Валенсия се измъкна технично от защитата на домакините, след което Ал Шееб го събори в пеналта - дузпа. Зад топката застана именно Валенсия и технично опъна мрежата за 0:1.

Страхотно начало на срещата, в която имаше само един отбор. Еквадор нанесе втори удар в 31-ата минута. тогава Валенсия много хитро се пласира и с глава направи 0:2. Малко преди края на полувремето дойде и най-чистото положение за Катар, но Ал-Хейдос с глава от малкия пеналт стреля в аут.

Втората част започна с нови атаки за еквадорците, които спокойно разиграваха и не даваха никакви шансове на Катар. В 56-ата минута Ибара получи пас пред дъгата на наказателното поле на домакините, последва остър шут, но Ал Шееб спаси.

Постепенно темпото на игра доста падна, като южноамериканците много правилно задържаха топката и не позволяваха на катарците да измислят каквото и да било в предни позиции.

След час игра домакините стигнаха и до още едно положение. Педро Мигел получи топката на границата на пеналта, но стреля твърде неточно в аут.

Последва и силен удар на Афиф, но високо над вратата. До края не се случи нищо запомнящо се, еквадорците спокойно разиграваха и заслужено си взеха победата. 

Катар - Еквадор 0:2

Голмайстор:

0:1 Валенсия (16-дузпа)
0:2 Валенсия (31)

Катар: Ал Шееб, Хишам, Куки, А.Хасан, Мигел, Хатем, Будаиф, Ахмед, Ал-Хейдос, Али, Афиф

Еквадор: Галиндес, Пресиадо, Торес, Инкапие, Еступинан, Плата, Мендес, Кайседо, Ибара, Валенсия, Естрада

Автор: Александър Веселинов, Gol.bg