Мощна Хърватия обърна с 4:1 Канада в среща от група F на Мондиал 2022 и записа впечатляваща победа.

Северноамериканците дръпнаха в резултата още във втората минута, когато се разписа звездата им Алфонсо Дейвис, но "шахматистите" направиха пълен обрат още до почивката с голове на Андрей Крамарич (36) и Марко Ливая (44).

След почивката хърватите продължиха да доминират и заслужено стигнаха до трето попадение дело отново на Крамарич (70), а в добавеното време на мача се разписа и Ловро Маер (90).

С този успех "шахматистите" имат четири точки и се изкачиха на върха в класирането заедно с Мароко. Белгия е с три пункта, докато Канада е без спечелена точки и отпада от Световното.

Така в последните срещи в тази група може да стане всевъзможна въртележка между Хърватия, Белгия и Мароко. Африканците наглед имат предимство, тъй като ще играят с Канада, докато Белгия и Хърватия ще се хвърлят в свирепа битка за другото място на осминафиналите. 

Вижте ТУК развоя на срещата по минути


Канада започна лудо мача и успя да вкара още във втората минута. Тогава Бюканън центрира перфектно към Алфонсо Дейвис, който с глава опъна мрежата на "шахматистите", които бяха в нокдаун.

Постепенно Модрич и компания се съвзеха и изцяло взеха инициативата. Хърватите сериозно натиснаха канадците, които се прибраха плътно пред наказателното си поле. В 21-ата минута Ковачич разнебити защитата на Канада и намери Ливая в наказателното поле, за миг той остана на чиста позиция, но се засуети да нанесе голов удар.

Пет минути по-късно европейците сътвориха нова страховита атака, при която Крамарич успя да вкара, но попадението му правилно бе отменено поради засада на Ливая, който в зародиша на нападението бе зад защитата на канадците.

След половин час игра  Ливая бе изведен сам срещу Борян леко вдясно, последва диагонален удар, но Милан Борян показа класа и отрази майсторски. Седем минути по-късно Хърватия заслужено изравни. Перишич пусна уникален пас към Крамарич отляво, който шутира остро и не остави шансове на Милан Борян за 1:1.

"Шахматистите" изцяло доминираха до почивката и логично направиха пълен обрат. Това стана в 44-ата минута, когато хърватите проведоха поредната си атака по учебник, при която Ливая получи топката някъде около дъгата на пеналта, след което изстреля мощна бомба и едва не скъса мрежата - 2:1. 

Второто полувреме започна с положение за Канада. Осорио стреля мощно от границата на наказателното поле, но Ливакович се разтегна и с мъка спаси. Отговорът на Хърватия не закъсня.

В 54-ата минута Крамарич бе намерен от Модрич на точката на дузпата, последва остър удар, но Борян сътвори феноменално спасяване. Отговорът на Канада бе далечен удар на Джонатан Дейвид, но Ливакович без проблеми спаси.

Така се стигна до 70-ата минута, когато Хърватия заби трети гол. Перишич пусна уникален пас към Крамарич в пеналта на Канада, който направи майсторски финт, след което с левия крак технично опъна мрежата - 3:1.

Последваха нови положения за "шахматистите", но Милан Борян спаси "кленовите листа" от разгром. В добавеното време хърватите вкараха и четвърти гол дело на Ловро Маер. Така Хърватия заслужено си взе победата и поглежда към осминафиналите.

Хърватия - Канада 4:1

Голмайстори: 

0:1 Дейвис (2)

1:1 Крамарич (37)

2:1 Ливая (44)

3:1 Крамарич (70)

4:1 Ловро Маер (90)

Хърватия: Ливакович, Юранович, Ловрен, Гвардиол, Соса, Модрич, Брозович, Ковачич, Ливая, Крамарич, Перишич

Канада: Борян, Джонстън, Витория, Милър, Лариеа, Дейвис, Хътчинсън, Еустакио, Бюканън, Ларин, Дейвид

Автор: Александър Веселинов, Gol.bg