Камерун тресна с 1:0 Бразилия и записа впечатляваща победа на Мондиал 2022. Африканците обаче отпадат от турнира, докато южноамериканците са на 1/8 финал и там ще срещнат Южна Корея.

От тази група “G” напред продължава и Швейцария, която ще мери сили с Португалия, а Сърбия също е аут.

Бразилците изпуснаха куп голови положения в двубоя и изненадващо накрая загуби. Единственото попадение в мача вкара в добавеното време Винсент Абубакар, който свали фланелката си, за да отпразнува попадението, за което получи втори жълт и съответно червен картон.

Трябва да се отбележи, че Дани Алвеш изведе петкратните шампиони с капитанската лента и стана най-възрастният бразилец в историята, играл на Световно първенство, със своите 39 години.


Срещата започна твърде спокойно и скучно, като в първоначалните минути действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови ситуации.

Едва в 14-ата минута дойде и първата голова възможност. Мартинели получи топката в наказателното поле на Камерун и стреля остро с глава, но Епаси се намеси авторитетно и спаси отбора си от сигурен гол.

Постепенно комерунците взеха инициативата, но така и не успяваха да застрашат сериозно Едерсон. В 25-ата минута артинели се освободи от защитата на африканците и за миг се озова на чиста голова позиция, но се засуети и бе блокиран.

След половин час игра бразилците изпълниха последователно два фаула, но без успех. В 38-ата минута Епаси направи ново страхотно спасяване, като отрази удар на Антони. Последва и страховита тупалка на Мартинели от дъгата на наказателното поле, но отново Епаси бе на мястото си.

В края на полувремето дойде и най-чистото положение за Камерун. Тогава Браян Мбемо получи топката на границата на вратарското поле, стреля по диагонала с глава, но Едерсон направи феноменално спасяване.

Второто полувреме изненадващо започна с нов шанс за африканците. Тогава Венсан Абубакар се озова на чиста позиция, но шутира до гредата.

Последваха силни минути за Бразилия, но последователно Мартинели и Антони направиха фрапанти пропуски, а и Епаси се отличи с още уникални намеси. В тези моменти южноамериканците изцяло доминираха, но нямаха шанс за попадение.

Постепенно темпото на игра сериозно падна, като бразилците заложиха на спокойно разиграване в средата на терена. Така се стигна до добавеното време, когато Венсан Абубакар се извиси и с глава опъна мрежата на бразилците за победното 1:0. 

Секунди по-късно свали фланелката си от радост, забравяйки, че вече има един жълт картон и получи втори, което означаваше, че трябва да напусне терена.

Бразилия завършва на първо място в класирането с 6 точки, колкото има и Швейцария, а тимовете на Камерун и Сърбия отпадат от шампионата. На осминафиналите Бразилия ще срещне Република Корея, а Швейцария излиза срещу Португалия.

Камерун – Бразилия 1:0

Голмайстор: Венсан Абубакар (92)

Камерун: 16. Девис Епаси – 25. Нуху Толо, 4. Кристофър Ву, 24. Енцо Ебосе, 19. Колинс Фай – 8. Андре-Франк Замбо Ангиса, 15. Пиер Кунде, 6. Никола Мауми Нгамалеу – 20. Браян Мбемо, 10. Венсан Абубакар (К), 13. Ерик Максим Чупо-Мотинг

Бразилия: 23. Едерсон – 13. Дани Алвеш (К), 24. Бремер, 14. Едер Милитао, 16. Алекс Телеш – 15. Фабиньо, 8. Фред – 19. Антони, 21. Родриго, 26. Габриел Мартинели – 18. Габриел Жезус